Araç sensörü nedir ? Sensör çeşit ve görevleri

Teknoloji ile beraber otomotiv sektöründe de hayat kolaylaşmış bulunmakta. Artık aracınızın durumu ve arızalarla ilgili uyarıları ekrana gönderen sensörler var. Teknoloji ile birlikte araçlar yapay zeka ve mobil bağlantı içeriyor.

Teknoloji ile beraber otomotiv sektöründe de hayat kolaylaşmış bulunmakta. Artık aracınızın durumu ve arızalarla ilgili uyarıları ekrana gönderen sensörler var. Teknoloji ile birlikte araçlar yapay zeka ve mobil bağlantı içeriyor. Sensörler artık araç tasarımında temel bir cihazlardan biri konumda.

Modern araçlar artık o kadar kullanışlı ki internet artık erişilebilir, araç kendi kendine sürüş modundayken rahatlama, etkili iletişim vb. Tüm bunlar bir sensör cihazının işlevsel yönünün bir parçası. Bileşen ile motor, gerektiğinde değişiklik yapma ve bilme kabiliyetine ve zekasına sahiptir.

Araba sensörü: Aracın durumunu izleyen ve ne zaman değişiklik yapılması gerektiği bilgisini bize iletir. Araba sensörü, ısıtma-soğutma sistemi, yağ basıncı ve emisyon seviyeleri vb. dahil olmak üzere bir aracın farklı bir yönünü kontrol eder.

Sensörler her zaman araç parçalarındaki değişiklikleri fark edecek şekilde ayarlanır.  Motor çalıştığı andan itibaren sensör devreye girer. 

 Araba sensör çeşitleri

Kütle hava akış sensörü

Sensörlerin hava akış tipleri, motor tarafından alınan havanın hacmini ve yoğunluğunu belirlemek için kullanılır. Bu sensörler motorun içinde yanmanın gerçekleştiği yerde kullanılır, çalışmasını hesaplayarak gerçekleştirir. Cihaz, motorun optimum sürüş koşullarını karşılayabilmesi için doğru miktarda yakıt ve havanın bir karışım için alınmasını sağlar. sensör arızalanırsa araç daha fazla yakıt tüketebilir ve bazen stop edebilir.

Motor hız sensörü

Motor devri sensörü, krank milinin dönme hızını kontrol eder ve izler. yani sensör krank miline monte edilmiştir. Bir motorun çalışmasını anlarsanız, çalışmanın motorun ileri geri hareketini krank milinin dönme hareketine nasıl dönüştürdüğünü bilirsiniz. 

Gerilim sensörü:

otomobil motorlarındaki voltaj sensörlerinin işlevleri, aracın rölanti hızını yönetmektir. hızın ihtiyaca göre artırılmasını veya azaltılmasını sağlar.

Manifold mutlak basınç sensörü (MAP sensörü):

MAP sensör tipleri, aracın manifold basıncı ile dış basınç arasındaki farkı hesaplayarak motor yükünü izleyerek motorun basınç değişikliklerine göre yakıt almasını sağlar. Bu sensörün arızalanması da yüksek yakıt tüketimine neden olur.

Kıvılcım vuruntu sensörü:

Kıvılcım vuruntu sensörünün amacı yakıtın düzgün yanmasını ve beklenmedik patlamaların oluşmasını sağlamaktır. Patlama, piston segmanları kırılacağı, kapak contası bozulacağı ve hatta rot yataklarına zarar vereceği için motor için çok tehlikelidir. Sorunları düzeltmek oldukça pahalı olabilir, bu nedenle sensör tarafından gönderilen bilgilere ciddi şekilde dikkat edilmelidir.

Yakıt sıcaklık sensörü:

Sabit bir hızda, yakıt tüketiminin optimum olmasını sağlamak için yakıt sıcaklığını izleyen bir sensör vardır. Soğuk bir yakıtın daha yüksek yoğunluğu nedeniyle yanması daha uzun sürer, uyarı yakıtı ise daha hızlı yanma eğilimi gösterir. Sensör, motorun sorunsuz çalışabilmesi için yakıtın doğru sıcaklık ve hızda püskürtülmesini sağlar.

Oksijen sensörü:

Bu tür sensörler, egzoz borusunda sunulan oksijen miktarını belirlemeye yardımcı olur. Sensör hesaplamasına göre aracın zengin mi yoksa fakir mi yandığını belirler. Cihazın arızalanması daha fazla yakıt tüketimine, rölantiye hatta aracın sarsılmasına neden olacaktır.

Kısacası Sensör Tür ve İşlevleri
  • Kütle Hava Akış Sensörü : Motor tarafından alınan havanın yoğunluğunu ve hacmini hesaplar
  • Motor Hız Sensörü: Krank milinin dönme hızını izler
  • Oksijen Sensörü: Egzoz borusunda sunulan yüksüz oksijen miktarını ölçer
  • Manifold mutlak basınç sensörü: İç ve dış manifold basıncını ölçer
  • Kıvılcım Vuruntu Sensörü: Yakıtın doğru şekilde yanmasını sağlar
  • Yakıt Sıcaklık Sensörü: Hareketi sorunsuz tutmak için doğru miktarda yakıtın enjekte edilmesini sağlar
  • Gerilim Sensörü: Araba hızını yönetir ve hızın kontrol edilebilir olmasını sağlar


Araba Sensörü Nasıl Çalışır

Araba sensörlerinin çalışması oldukça basit, ilginç ve anlaşılması kolaydır. Bu sensörlerin basit bir şekilde anlaşılması için burun, göz, ağız, el, kulağı içeren insan duyu organını düşünelim. Tüm bu insan parçaları, yaşam fenomenlerinden bilgi alır ve daha sonra karar veren beyne gönderir. Aynı şey otomobil sensörlerine de oluyor, araca ne olduğunu algılıyorlar ve bilgiyi bilgisayara gönderiyor, bu da işi düzeltiyor.

Sensörlerin çalışması, çoğullama adı verilen işlemle gerçekleştirilir, işlemin asla kontrolden çıkmamasını sağlayan bir mikroişlemcide birleştirilmiş kablolardır. sensöre güç veren motor soğutma sistemine bir örnek vermek gerekirse, soğutma sistemi geniş olduğu için bir veya daha fazla sensör içerebilir. Böylece motor hemen çalışmaya başlar, radyatörden taşma tankına kadar soğutma sisteminin her yönünü izleyen sensörler. Bu nedenle, soğutma sisteminin herhangi bir bileşeni arızalandığında, sürücüye bilgi gönderilir. Sensör, sistemdeki düşük soğutma sıvısını fark edecektir.

Bir otomobildeki sensörlerin ilk uygulamaları, analog bir işlemciye bilgi gönderdiği için oldukça yoğundur. İşlemci, sistemin durumunu yönetmek için basit algoritmalara dayalı bir karar verir. Analog sistem yalnızca önceden tanımlanmış değerleri işleyebilir, bu nedenle programlananlar dışındaki herhangi bir değer. Bilinmeyen bir hata oluşursa, sistem başarısız olur.

Araba Sensörlerinin Avantajları Nelerdir ?
  • Sensörler, sürücüler için hayatı kolaylaştırır.
  • Arızalı bileşenler kolayca tespit edilir
  • Otomatik kontrol, sensörlere sahip araçlarda yaygındır.
  • Motorun bakımı cihazlarla düzgün bir şekilde yapılır.
  • Her ayar sensörler ile hassas bir şekilde yapılır.
  • Sürücü, bozuk bileşenler hakkında ısınma bilgisi alır.

Aracınızın motor veya elektrik sistemindeki arıza tamiri için doğru fiyat üzerinden yardım alabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.