Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Temperli Cam ve Özellikleri 

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Bu işlem, camın çekirdeği gerginlik içinde kalırken camı bir sıkıştırma durumuna sokar. Adını duyduğumuzda düşündüğümüz gibi cam daha çok sert değil, daha güçlü hale gelir.

Temperleme işlemiyle birlikte cam tarafından bir stres geliştirilir ve temperli camın mekanik mukavemeti, standart camınkinden 5 kata kadar daha yüksektir. Temperli cam kırıldığında, stres modelinden depolanan tüm enerji bir kerede serbest kalır ve yaralanmalara sebebiyet vermeyecek derecede çok küçük parçalara ayrılır. 

Temperli Cam Nelerde Kullanılır ?

Temperli camlar hayatımızda bir çok alanda kullanılmaktadır. Evlerimizde bulunan duşa kabin camları temperlenmiş camlardan yapılır. Diğer kullanılan alanlar ise; 

  • Araba camları
  • Telefon koruyucu ekranları
  • Cam merdiven ve korkuluklar
  • Binaların dış cephesi
  • Balkon korkulukları
  • Cam mobilya, sehpa ve masalar
  • Akvaryum camı
  • Bilgisayar ve TV ekranları
  • Cam kapılar
  • Buzdolabı rafları

Temperli Cam Kontrolu

  • Bir camın temperlenmiş cam olup olmadığını anlamak için birkaç yol vardır. Bunlar;
  • -Camın gerçekten temperli olup olmadığını anlamanın bir yolu, kenarları kontrol etmektir. Cam temperleme işleminden geçtiğinde aşırı ısı ile işlem görür. Bu, temperli cama çok pürüzsüz bir yüzey verir. Tipik olarak dokunması daha pürüzlü kenarlara sahip olan standart tavlanmış camla karşılaştırıldığında, temperli cam oldukça pürüzsüzdür. Bu, standart cam ile temperli cam arasındaki en yaygın ayırt edici özelliklerden biridir.
  • Camda küçük kusurlar bulmanız, camın sahte olduğu anlamına gelmez. Aksine, bu kusurlar muhtemelen sıradan tavlanmış cam yerine temperli cam ile uğraştığınızın işaretleridir.
  • Kusurları aramak, takıldıktan sonra camın türünü belirlemenin en iyi yollarından biridir. Sonuçta, kurulumdan sonra kenarlara ve herhangi bir hataya artık erişilemez. Ancak temperleme işlemi sırasında küçük parçacıklar camın içinde eriyebilir veya camı çizebilir. Bu nedenle, camınızda bunlardan herhangi birini tanımlarsanız, büyük olasılıkla temperlidir.
  • Camınızın temperli olup olmadığını anlamanın bir başka akıllı yolu da polarize güneş gözlüğü takıp içinden güneşi izlemektir. Cam temperlenmişse, muhtemelen cam boyunca uzanan bazı noktalar veya çizgiler göreceksiniz. Bu çizgiler ve noktalar, ısıtma işlemi sırasında makine silindirlerinin bir sonucudur. Bunları görmek için yakından bakmanız gerekecek - bazen çok ince olabilirler. 

Temperli Cam Özellikleri

Isıl işlemden sonra ısıyla güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş cam kesilemez, kesilemez, delinemez veya modifiye edilemez, İşlemden önce herhangi bir kesme veya delik delme işlemi gerçekleştirilmelidir.

Yük etkisi, standart cam ile karşılaştırıldığında 2 ila 3 kat daha fazladır.

Eğilme mukavemeti, standart (float) cama kıyasla 2 ila 3 kat daha fazladır.

Isı ile güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş cam, ısıl şoklara karşı tavlanmış camdan daha iyi bir dirence sahiptir: yaklaşık 100°C'lik sıcaklık farklılıklarına direnirken, yaklaşık 30°C'lik bir sıcaklık farkıyla tavlanmış cam kırılması meydana gelebilir. Ancak bu değer oldukça değişkendir ve cam kenarının kalitesine bağlıdır.

Isıyla güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş cam, standart (float) camla aynı parçalanma özelliğine sahiptir. Bu camın büyük bir yaralanma riski olduğundan, ısıyla güçlendirilmiş cam bir güvenlik camı değildir.

Isıyla güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş cam, sertleştirme işleminin sıcaklığına ve süresine özgü optik bozulmaların azaltılmasıyla sertleştirilmiş veya temperlenmiş camdan daha iyi bir optik kaliteye sahiptir.

Cam kırılması durumunda kırıklar (tavlanmış camınkilere benzer) yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle güvenlik camı olarak kabul edilmez. Yarı sertleştirilmiş camın kırılma görüntüsü, yıldız şeklinden dolayı kolayca tanınabilir.

Nikel sülfür inklüzyonları nedeniyle kendiliğinden kırılma riskini azaltmak için uygulanan Isı Emdirme Testi, ısıyla güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş camlar için gerekli değildir.

Isı ile güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş cam, özellikle, örneğin alt gölgeler nedeniyle cam elemanındaki büyük sıcaklık farkları sonucu kırılmayı önlemek için kullanılır.

Cam cephelerde ısıyla güçlendirilmiş veya yarı sertleştirilmiş cam kullanılmaktadır.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.