Boya Badana Nasıl Yapılır

Sıkıcı beyaz renk veya kirli duvarla mı yaşıyorsunuz, boyama yapma düşüncesinden nefret mi ediyorsunuz ? Çok fazla çaba harcamadan evinizin görünümü değiştirmek ve evinize ayrı bir hava katmak için evin duvarlarını boyamak akla gelen yollardan biridir.

Sıkıcı beyaz renk veya kirli duvarla mı yaşıyorsunuz, boyama yapma düşüncesinden nefret mi ediyorsunuz ? Çok fazla çaba harcamadan evinizin görünümü değiştirmek ve evinize ayrı bir hava katmak için evin duvarlarını boyamak akla gelen yollardan biridir.

Evinizi kendiniz boyamaya karar vermişseniz, nasıl yapacağınızı bildiğinizde boyama işlemi gerçekten eğlenceli olabilir. Boyama uygulamasını mükemmel bir şekilde sonuçlandırmanız için size vereceğimiz bilgilerden yararlanmanızda fayda var.

1. Öncellikle Boyama İşlemi İçin Gerekli Malzemelerin Listesini Çıkarın ve Malzemeleri Edinin.

İhtiyacınız olacak malzeme listesi;

Su ve temiz bez

Boya fırçaları

İnce ve kalın boya rulosu 

Merdiven

Kağıt bant

Boya ızgarası

Spatula

Zımpara

Ağzı geniş ve derin bir kova

Boyayı karıştırmak için tahta çubuk

Oluşan çatlakları ve çivi deliklerini kapatmak için alçı yada macun

2. Odayı Boyamak İçin Hazır Hale Getirin

Boyanacak alanda hiçbir şey yokken boyama yapmanın çok daha kolay olduğu bilinen bir gerçektir. Bu alanı mümkün olduğu kadar boşaltmak anlamına gelir. Komple boşaltmanız mümkün değilse, büyük mobilyalarınızı ve diğer parçaları odanın ortasına taşıyın ve eski çarşaf veya koruyucu örtü ile eşyalarınızın üzerini kapatın.

Duvarları silin. Duvarları silmek size gereksiz bir adım gibi görünse de çok önemli bir adımdır. Görsek de görmeksek de duvarlarda kir, toz ve yağ birikintileri oluşur. Bu kalıntıları boya işleminden önce temizlemek, boyanın duvara yapışmasını engelleyecektir.

Ayrıca, duvarda bulunan tüm çivi deliklerini veya çatlakları doldurmanız gerekir. Duvarda bulunan pürüzler için  duvar zımparası kullanabilirsiniz.

Pencere kenarlarını, ışık anahtarlarını ve prizleri bantlayın. Zemini korumak için, oluşabilecek damlar için silme bezi bulundurun.

3. Boya Rengini Test Edin

İstediğiniz rengin duvarlarda nasıl görüneceği bilmek zordur. Aklınızda bir renk varsa, bir numune satın almak ve duvarda denemek iyi bir fikirdir.

Aldığınız numuneyi duvarın bir köşesinde deneyin. Hem gündüz hem de gece rengin nasıl duracağını gözlemleyin. Bu size gerçekten iyi bir fikir verecektir. Renkten emin değilseniz aynı işlemi bir kaç numune ile yapabilirsiniz. Bu işlem daha sonradan pişman olmanızdan önemlidir. Çünkü sevdiğiniz veya düşündüğünüz boya rengi, duvarda kötü ve berbat bir görüntüye neden olabilir. Bazı boya firmaları boya numunelerini ücretsiz verebilmektedir.

4. Boyanacak Alanda Doğru Boya Seçimi

Renk seçimi bazı insanlar için zor olabilir. Ancak, renk korkusu sizi beyaz, kırık beyaz veya bej gibi boya renkleri seçmenize neden olmasın. Birkaç farklı renk denemek, odada farklı bir his yaratmanızı sağlayacaktır. Mesela koyu renkler alana doku ve derinlik katar. Fakat bu özellikle yüksek tavanlı ve çok büyük alanlar için geçerlidir.

Banyo ve wc ler gibi doğal ışık almayan küçük alanlar için, daha parlak ve daha açık renkler alanın havasını açabilir ve daha büyük gösterebilir.

Evinize renk katmak eğlenceli olabilir, bu yüzden evinize biraz renk katmaktan korkmayın. 

Çok parlak boyalar çok dayanaklıdır ve temizlenmesi kolaydır. Dezavantajı ise genellikle duvarlardaki kusurları vurgulayabilir. Diğer taraftan, düz bir boya bu kusurları gizleyecektir.

Doğru boya parlaklığını seçmeye dikkat edin. Banyolar ve koridorlar için daha temizlenebilir ve parlak renk en iyisidir.

5. Boya Miktarını Belirleyin

Boyama işlemi yaparken, boyanın yarıda bitmesi kadar sinir bozucu bir şey yoktur. Aynı şekilde çok fazla artan boyaya da sahip olmak istemezsiniz. İşte bu konuda size yardımcı olacak birkaç ipucu;

Doğru boya miktarını belirlemeniz için öncelikle boyanacak alanın metrekaresini bilmeniz gerekir.

İkinci olarak, kaç kat boya yapmak istediğinizi düşünün. Önce astarlıyorsanız, bir kat yeterli olabilir. Duvarlar astarlanmadan boyanacak ise genellikle iki kat gerekir.

Bunun için bir boyacıdan da fikir alabilirsiniz.

Astardan söz etmişken, bu hazırlık aşaması önemli bir adımdır. Astar, boyanın yapışması için size iyi bir taban sağlar.

Bütün delikleri ve çatlakları doldurttuktan sonra astar daha önemli hale gelir Astar, boya doğrudan dolgu üzerine yapıldığı takdirde oluşan parlamayı ve renk tonlarındaki değişikliği önleyecektir.

Fakat astar, duvarları temizleme konusundaki işlemi atlamanıza yardımcı olmaz. Yani duvarların temizlenmesi, astar olsun ya da olmasın önemlidir.

Boya işlemine daima astar atarak başlamalısınız ki, mükemmel bir bitiş garanti olsun. Ve  daha az boya kullanmanızı sağlar.

6. Boya İşlemine Doğru Yerden Başlayın.

Boya işleminden önce mutlaka dediğimiz gibi pencere kenarlarını, priz ve duyları kağıt bant ile kapatınız.

Boya işlemine öncelikle pencere kenarları, duvar dipleri, elektrik prizleri gibi ince işçilik gerektiren yerlerden başlanmalı. Ve bu yerleri uygun fırça ile yapılmalı, asla rulo ile yapılmamalıdır.

7.Boya İşlemi

Boya işlemine başlarken, ruloyu kesinlikle boyanın içerisine tamamen batırmayınız. Veya mutlaka boya ızgarası kullanın bu rulodan fazla boyayı alacaktır. Dikkat etmeniz gereken şey boyanın duvara iyi yedirilmesidir.

Çok kalın olmayacak şekilde duvarı boyayın. Burada dikkat edilecek konularından biri, rulonun aynı noktadan birden fazla geçerken başka bir yerden daha az geçmesi. Bu duvarda renk tonlarında değişime neden olur. Bunun için, ruloyu boyaya tekrar batırmadan duvarın üzerinden tekrar geçin. 

İlk kat atıldıktan sonra boyanın üzerinde yazan kuruma süresine uyarak boyanın kurumasını bekleyin. İlk kat boya kurumadan ikinci kat atılırsa, daha sonra boya da çatlamaya neden olabilir.

Ben bu kadar işle ilgilenemem ,vakittim yok veya ben beceremem diyorsanız. Alanında uzman, güvenilir ve doğru boya, badana ustası ile anlaşabilirsiniz. Bu firmayı bulmak doğru fiyat tan form doldurarak yardım alabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.