Doğal Gaz Tesisatı ve Kombi Çeşitleri

Doğalgaz artık ülkemizde hemen hemen her ilde ve evde bulunuyor. Doğalgaz sayesinde evlerimizde hem ısınma hem de sıcak su imkanlarından yararlanıyoruz.

Doğalgaz artık ülkemizde hemen hemen her ilde ve evde bulunuyor. Doğalgaz sayesinde evlerimizde hem ısınma hem de sıcak su imkanlarından yararlanıyoruz. Doğalgaz tesisatı yapılırken bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir. Doğru bir şekilde yapılan doğalgaz tesisatı ve kombi seçimi tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. 

Öncelikle doğalgaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat etmemiz gerekir onlara göz atalım.

-Radyatör seçimi doğru yapılmalıdır. Radyatörler yeterli uzunlukta ve kaliteli olmalıdır. Uzunluk alanın büyüklüğüne göre seçilmeli. Radyatör uzunluğu odanın her metrekaresi için ortalama 8 veya 10 cm olacak şekilde hesaplanmalıdır.

- Radyatör sayısı da kullanılacak alana göre yapılmalıdır. Büyük alanlarda birden fazla radyatör olması gerekir.

- Radyatörlerin konumlandırılması da son derece önemlidir. 

-Radyatör arasına izopan radyatör arkalığı kullanmakta fayda vardır. 

- Tesisat için döşenen boruların gidiş dönüş yönleri iyi belirlenmeli, kısa ve az miktarda boru kullanılmamalıdır.

- Her oda için termostat taktırmanız fatura büyük yansıma sağlayacaktır. Termostatların yerden yüksekliği 1,5 metre olmalı ve direkt sıcak olabilecek radyatör, direkt güneş alan yerler, kapı ve pencere kenarı gibi alanlara koymamanız gerekir.

- Tesisat kaliteli ve sirkülasyon durumu yüksek olmalıdır.

- Doğalgaz boruları kesinlikle sıva altına döşenmez, hemen ulaşılabilecek ve görülebilecek bir şekilde döşenmelidir. 

- Kullanılacak borular TS EN 751-2 standartlarına uygun olmalıdır.

- Vanaların bağlantı yerleri ve bağlanan yere dikkat etmek gerekir. Vanalar ulaşılması kolay bir yerde konumlandırılmalıdır.

Sıcak su bağlantısı radyatörün üst kısmında bulunmalıdır. Eğer sıcak su bağlantısı 

- Kombinizi imkan dahilinde açık alan veya balkona koymayın. Açık alanlarda kalan kombilerin kullanım ömrü kısalacaktır. Eğer kombiyi açık bir alana koyacaksanız, kombinizi ısıcam PVC yada kombi ve bağlantı noktalarını tamamen kapatacak bir dolap yaptırmalısınız. Tesisat boruları soğuk beton gibi alanlara temas etmemesi için yalıtım süngeri ile kaplanması gerekmektedir.

-Doğalgaz kullanımında yoğuşmalı kombiler tercih edilmeli.

- Kombinizi iki ana kola ayrılmaya müsait bir yere montaj edilirse, her iki kol üzerinden çalışır ve ısıtma gücü daha yüksek olur.

Kombi çeşitleri ve özellikleri

Kombi bizlere ısınma, sıcak su ve yemek yapmak için ısı sağlar. Doğru kombi seçimi yapmak cebinizi koruyacaktır. Kombi çeşitlerini ve özelliklerini inceleyerek ne tür bir kombi seçmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Yoğuşmalı Kombi; Yoğuşmalı kombiler, evinizi ve suyunuzu mümkün olduğunca verimli bir şekilde ısıtmak için tasarlanmıştır. Doğalgazın yanması ile oluşan su buharının ısıya dönüştürülerek tekrar kullanımı sağlar. Yoğuşmalı kombiler daha az yakıt tüketir, karbon emisyonları daha düşüktür ve faturayı da düşürür.

Hermetik Kombi; ateşleme için gerekli olan havanın kombi içerisindeki fan ile alındığı ve oluşan atık gazın da aynı sistem üzerinden dışarıya atıldığı kombi türüdür. Yani oluşan su buharı direkt atmosfere salınır. Hermetik kombilerde yanma odası ayrı bir alandadır. Hava akım borusu ile çalıştığı için bina bacasına gerek kalmaz. Orta ve küçük daireler de kullanımı idealdir.

Bacalı Kombi; Bacalı kombiler ortam havasını kullanarak çalışır ve bina bacasına bağlanması gerekir. Hava akışı baca ile sağlanır. Her sene bakımını yaptırmak zorunludur. Tehlikeli ve insan sağlığını etkilediği için artık bacalı kombiler diğer kombiler ile değiştirilmesi bazı illerde zorunlu hale getirilmiştir.

Kombi seçerken bazı noktalara dikkat etmek gerekir; 

Öncelikle kombi kapasitesi önemlidir. Alanda ısı yalıtımı var mı yok mu, alanın metrekare büyüklüğü ve kaç cephanenin açık olduğı göz önünde bulundurulmalı. Dairenin iısı izolasyonu yalıtımı varsa 140m2 için 20,000 Kcal kombi, 200m2 için 26.000 Kcal, 300m2 ye kadar 30,000 Kcal bir kombi yeterli olacaktır. Ayrıca kombi alırken sonradan oluşabilecek parça sorunlarına karşı yedek parçası kolay bulunabilen markaları tercih etmelisiniz.

Kombi Kullanımı

Kombinizi nasıl kullandığınız önemlidir. Yanlış kullanılan kombi hem faturalara yüksek miktarlar yansıtacaktır hem de kombinin kullanımın ömrünü kısaltacaktır. Bu nedenle; Kombinizi sürekli açık kapatmak yerine düşük ısı da sürekli açık kalmasını sağlayın. Sürekli açıp kapatmak daha fazla yakıt tüketimine neden olacaktır. Geceleri kombiyi kapatmayın. Gece boyunca kombiyi kapatırsanız ortamın ısı düşecektir. Bu da kombiyi tekrar açtığınız da fazla enerji harcayacağı anlamına gelmektedir. Yaşadığımız alanlarda en ideal sıcaklık  24 derece olarak belirlenmiştir. Oda termostatı kullanarak oda sıcaklığını sabit tutabilirsiniz. Yukarıda da değindiğimiz gibi eğer kombiniz açık alandaysa mutlaka geçiş borularına yalıtım yapılmalı. Yalıtımsız borularda su soğuyacağı için gereken ısınma gerçekleşmez. Kombi kullanımı sırasında yapılan hataların başında menfezleri kapatmak geliyor. Kesinlikle hava menfezlerini kapatmayın. Menfezler oluşabilecek doğalgaz kaçakları önemli bir konumdadır. Eviniz için doğalgaz kaçak alarmı bulundurmanızda da fayda vardır. Yılda bir kez kombi ve radyatör bakımını yaptırmanız gerekir. Radyatör veya peteklerin içini mutlaka temiz tutmalısınız. Yılda bir kez petek içerisindeki suyun değiştirilmesi gerekir. Bu işlemi kendiniz çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Kombilerde en dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda su basıncıdır. Kombi kullanımı sırasında mutlaka su basıncını sık sık kontrol etmelisiniz. Su basıncını kombi üzerinde bulunan göstergeden takip edebilirsiniz. Su basıncı her zaman  1 ve 2 bar arasında olmalıdır. Su basıncı düşük ise kombinin altında bulunan su vanasıyla su takviyesi yapabilirsiniz. Eğer su basıncı çok sık düşüyorsa mutlaka yetkili servis ile görüşün. 

Sıcak su için ise; sıcak su ayarını musluktan değil kombi üzerinden ayarlayın. Sıcak su ayarının 50 derecenin üzerine çıkmamasına özen gösterin. Peteklerin reglaj ayarını iyi yapın. Çünkü genelde çok sık karşılan problemlerden biri, Kombiye yakın olan peteklerin daha fazla uzak olan peteklerin daha az ısınma durumu olur. Bunu önlemek için ise, reglaj ayarı yaptırmak gerekir. Büyük ve geniş bir eviniz varsa, kullanılmayan odaların vanalarını kapatın ve oda kapılarını kapalı tutun. Ev içerisinde en az 3 petek veya radyatör çalıştırmalısınız. Petek önünde herhangi bir eşya, mobilya bulundurmayın. Petek arkasına ise ısı koruyucu levhalar koyabilirsiniz. Ev içerisinde oluşabilecek ısı kayıp noktalarını tespit edip kapatmalısınız. Bunlar, pencere kenar ve kapı altlarıdır. Sıcak havalarda kombinin sıcaklık ayarını düşürün.

Doğalgaz ve kombi hakkında bilmemiz gerekenlere göz attık. Sizde doğalgaz tesisatı yaptırmak veya doğalgaz ve kombi onarım bakım gibi konularda yardım almak istiyorsanız. Doğrufıyat üzerinden  en güvenilir ve kaliteli hizmet alabileceğiniz doğalgaz ustası veya Kombi ustasına ulaşabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.