Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Yasal Hususlar

Gayrimenkul alımları, çoğu insanın dahil olduğu en pahalı işlemlerdir. Size uygun ve istediğiniz evi bulmadan, anahtarların size teslim edildiği güne kadar, gayrimenkulle ilgili yasal gerekliliklerin yanı sıra bir ev satın alırken haklarınızı bilmek önemlidir.

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Yasal Hususlar

Gayrimenkul alımları, çoğu insanın dahil olduğu en pahalı işlemlerdir. Size uygun ve istediğiniz evi bulmadan, anahtarların size teslim edildiği güne kadar, gayrimenkulle ilgili yasal gerekliliklerin yanı sıra bir ev satın alırken haklarınızı bilmek önemlidir.

Ev satın alma sürecini basitleştirmek için bazı adımları izlemek gerekir. Her birini tamamlamak, ev alıcısından ev sahibine daha az stres ve daha fazla heyecanla geçmenizi sağlayacaktır.

1. İpotek Ön Onayı

Bir ev aramaya başlamadan önce, bir ipotek içi ön onay almanız gerekir. Bu, bir satıcının ihtiyacınız olan finansman için onaylandığınızı bileceklerinden teklifinizi kabul etmesini çok daha kolay hale getirecektir.

Ön onay süreci çok karmaşık değildir. Bankanız, kişisel bilgilerinizi, gelir ve varlık kanıtınızı alacak ve bir kredi raporu hazırlayacaktır. Nakit peşinat için ne kadar para kullanmak istediğinizi bilmeniz gerekir.

Açık olmak gerekirse, ön onay kredi alacağınızın garanti edildiği anlamına gelmez. Bankanız, kredinizi resmi olarak onaylamak için daha fazla belgeye ihtiyaç duyacaktır. 

2. Satın Alma Teklifi

Bir sonraki adım, hayallerinizdeki evi bulmak ve bir  ev satın alma teklifi sunmaktır. Emlak danışmanınız, ev satın almak için bir teklif olan bu belgeyi tamamlamanıza yardımcı olabilir.

Ne kadar teklif etmek istediğinizi dikkatlice düşünün. Satıcısının istediğinden daha azını teklif etmek isteyebilirsiniz, ancak bazı sıcak pazarlarda daha fazlasını teklif etmeniz gerekebilir.

3. Teklifin Müzakere Edilmesi ve Satın Alma Sözleşmesinin İmzalanması

Siz bir teklif sunduktan sonra satıcı buna karşı çıkabilir, reddedebilir veya kabul edebilir. Satıcı, sözleşme koşullarından herhangi birini reddeder ve değiştirirse emlak danışmanınız veya avukatınız revizyonları gözden geçirmelidir.

Her ev satışının ilk kısmı satın alma sözleşmesidir. Bu bir teklif kabul edildikten sonra her iki tarafında imzaladığı satın alma sözleşmesidir. Satın alma fiyatının yanı sıra, bir satın alma sözleşmesi aşağıdaki de tanımlar:

- Nakit: Bu nakit alıcıların satışı tamamlamayı taahhüt ettiği miktardır. Kredinizin kapanması durumunda, bu para peşinatınız için kullanılır.

-Beklenmedik Durumlar: Bunlar alıcıyı ve satıcıyı koruyarak bir şeyler ters giderse anlaşmadan çekilmelerine izin verir. Alıcı için, beklenmedik durumlar genellikle sözleşmeyi iptal etmelerine ve ciddi para depozitosu tutmalarına izin verir.

-Takas Tarihi: Satışın tamamlandığı tarihtir. Değerleme ve denetimler bu tarihten önce tamamlanmalıdır. Yeni ipotek güvence altına alınmalı ve sigortası yapılmalıdır.

-Sahip Olma Tarihi: Kapanıştan farklı olarak bu yeni evinize taşınacağınız zamandır. Mülkiyet tarihi, evi satın almanızı sağlar ve satıcıya taşınmak için zaman tanır.

4. İpotek Onayı

Teklifiniz kabul edildikten sonra, ipotek onay sürecinin başlayabilmesi için ayrıntılarla birlikte ipotek kreditörünüzle iletişime geçmeniz gerekir. Bankanız  sizden ön onay için verdiğinizden daha fazla belge ve bilgi isteyecektir.

5. Ev İncelemesi

Neredeyse bir ev satışına ilişkin her sözleşme, sözleşmenin bağlayıcı olduğu düşünülmeden önce bir ev incelemesi için bir hüküm içerir. Emlak danışmanınızın veya avukatınızın sözleşmenize bununla ilgili bir madde eklediğinden emin olun. Bu, alıcı olarak size, olası sorunları aramak için evi (iç ve dış) görüntülemek ve incelemek için bir ev ekspertizi kiralama hakkını verir.

Ekspertiz sorun bulursa, emlak danışmanınız veya avukatınız satışın devam etmesi için satıcılardan gerekli onarımları yapmasını isteyebilir. Bu noktada daha fazla müzakere gerekebilir. Satıcı onarım yapmak istemiyorsa, daha düşük bir satın alma fiyatı ile karşılayabilirsiniz.

Aşırı sıcak konut piyasalarında, bazı alıcıların rakipleri geçmek için denetimden feragat ettiği bilinmektedir. Bu sizi satıcının yanında daha iyi konumlandırsa da, özellikle eski bir ev satın alırken son derece riskli bir stratejidir.

6. Sigorta: Bankanızın gerektirdiği şekilde mülk için tapu sigortası yaptırmanız gerekecektir. Ödenmemiş ipotekleri, ödenmemiş hacizleri, ödenmemiş aidatları değerlendirmek için bir tapu araştırması yapılması gerekir. Tapu sigortası, aldığınız unvanın (mülkiyet haklarının) geçerli olmasını ve herhangi bir hak talebinde bulunmamasını sağlar. Borç vereni, mülk anlaşmazlığına yol açabilecek hatta oluşabilecek sorunlardan korur.

7.İpotek Kapanışı: Tüm olası durumlar karşılandıktan ve ipotek kreditörünüze uygun belgeleri sağladıktan sonra, kapanışınız (uzlaşma olarak da bilinir) gerçekleşecektir. Bu toplantı sırasında, evi ve ipoteği kapatacaksınız.

Avukatınız veya emlakçınız kapanışa kadar size eşlik edecek. Kapanışta yasal belgeleri imzalayacak ve tüm mali bilgileri ayrıntılı olarak gözden geçireceksiniz.

9. Kapanışın bir parçası olarak, yasal mülkiyetiniz olan evin tapusunu alacaksınız. Bu tapu, mülk satırları veya tapu kısıtlamaları dahil olmak üzere mülkün bir tanımını içerecektir .

Evliyseniz veya bir başkasıyla ev satın alıyorsanız, mülkiyeti nasıl alacağınız konusunda avukatınıza danışmak isteyeceksiniz (bazı seçenekler arasında ortak kiracılar, tamamen ortak kiracılar, hayatta kalma hakkına sahip ortak kiracılar yer alır).

10.Dosyalama: Tüm evraklar tamamlandıktan sonra, belgeler ilçeye teslim edilene kadar satın alma işleminiz hala tamamlanmamıştır. Evrakların nasıl dosyalanacağını belirlemek için acenteniz veya emlak avukatınızla koordine edin.

Ev Alıcısı Olarak Haklarınız Nelerdir?

Bir ev satın almanın adımlarını anlamanın yanı sıra, takasta alıcı olarak yasal haklarınızı sağlam bir şekilde kavramanız önemlidir.

-Kendi ipotek kredinizi, komisyoncunuzu, eksperinizi ve/veya ev eksperini seçme hakkı

-Satın almayla ilgili tüm yasal belgelerin kopyalarını alma ve bir hukuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve açıklanması hakkı

-Tapu üzerindeki herhangi bir haciz veya diğer yükümlülüklerden haberdar olma hakkı

-Kapatmadan önce evde son bir inceleme yapma hakkı

-Mülk hakkında önceki yıllardan emlak vergisi bilgisi alma hakkı

-Adil Konut Yasası'nda belirtildiği gibi ayrımcı uygulamalardan uzak olma hakkı

Sizde bir ev almayı düşünüyorsanız dogrufiyat.net üzerinden istediğiniz daireyi bulabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.