İçten Yanmalı Motor Bileşenleri Nelerdir

Otomobil motoru, çeşitli amaçlanan işlevleri olan farklı boyutlarda farklı bileşenlerle yapılır. Bu yazımız da bir otomobil motoru olan İçten Yanmalı Motor ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Otomobil motoru, çeşitli amaçlanan işlevleri olan farklı boyutlarda farklı bileşenlerle yapılır. Bu yazımız da bir otomobil motoru olan İçten Yanmalı Motor ile ilgili bilgiler vereceğiz.

İçten Yanmalı Motor Bileşenleri

İçten yanmalı motorlar; silindir, piston, krank mili, Bağlantı çubuğu, silindir kafası, eksantrik mili, vanalar, külbütör, karter, yağ pompası gibi bileşenlerden oluşur. Şimdi bu bileşenleri inceleyelim.

1.Silindir

Silindir bloğu, yaygın olarak motor bloğu olarak bilinir. Motorun kalbi ve motorun merkezi bileşenlerinden biri olarak kabul edilir. Bileşenlerinin amaçlanan amacına ulaşması için yüksek kaliteli malzeme ile üretilmiştir.

Silindir blokları motorun yağlanmasında, sıcaklık kontrolünde ve motor stabilizesinde çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle, eksiklik olmaması için yüksek kalitede yapılmalıdır.

Motor bloğu, motorun dengesini ve yağlamasını sağlamak için çeşitli sıcaklıklara ve yüklere dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Motor bloklarında yağın motor içinde dolaşımına yardımcı olan bir dizi yağ galerisi vardır. Optimum çalışma sıcaklığını kontrol eden motora soğutma sağlamak için su galerileri de bulunur.

Yapılan motor modelinin tipine ve özelliklerine bağlı olarak bir silindir bloğu tasarlanır. Bu, silindir duvarlarını, silindir manşonlarını ve soğutucu geçişlerini içerecektir.

Son olarak, silindir bloğu, içten yanmalı bir motorun silindirlerini ve diğer motor parçalarını içeren bir yapıdır.

Silindir (Motor Blok) Malzemesi: Motor bloğu üreticileri, üretimi için genellikle gri dökme demir kullanır. Nikel ve krom bazen özelliklerini arttırmak için eklenir. Daha az ağırlık bileşeni ve performans iyileştirmesi elde etmek için alüminyum kullanılmaktadır. ancak alüminyum bloklar silindirlerde dökme demir veya çelik manşonlar kullanır.

Çoğu motorun silindir duvarları, daha düşük aşınma özelliklerine sahip olduğu için dökme demir ile tasarlanmıştır. Bazı küçük motorlar, aşınmayı azaltmak ve çalışma ömrünü uzatmak için silindir duvarını kaplamak için krom kullanır.

Ayrıca alüminyum bloklarda ısıl iletkenlikleri sayesinde daha homojen bir sıcaklık sağlar. Bloğun karteri, kafası genellikle alüminyum alaşımından yapılır ve bazen gri dökme demir kullanılır.

Dökme demir, ticari motorlar, deniz motorları ve raylı motorlar gibi ağır uygulamalar için kullanılır. Ancak alüminyum alaşımları genellikle oldukça farklıdır.

-Silindirin İşlevleri: Motor bloğu, bir otomobil motorunun ana bileşenlerinden biridir. Aşağıda sıralanacak olan çeşitli amaçlara hizmet eder:

Silindir bloğunun en büyük işlevlerinden biri, pistonu, biyel kolunu ve krank milini çevrelemesidir. Çalışmaları bloğun içinde gerçekleşir.

Blok, yardımcı cihazlar dahil olmak üzere motorun bileşenlerini destekler. Klima kompresörü, alternatör, emme ve egzoz manifoldu vb. cihazlar.

Yağ karteri, yağ pompası, yağ filtresi vb. yağlama çemberi için parçalara sahiptir.

Soğutma devresinde hayati bir rol oynar.

Silindirin Ana Parçaları

Aşağıda bir silindir bloğunun ana parçaları ve işlevleri verilmiştir:

Silindir kapağı kapakları: Silindir kapağı, uzun cıvatalarla motor bloğunun üstüne monte edilmiştir. Motor bloğu ile silindir kapağı arasında silindir kapağı contası bulunmaktadır. Parça, yanma odasını ve soğutma devrelerini sızdırmaz hale getirmeye yardımcı olur.

silindir kafası

Motor bloğu: Bir motor bloğu tek olabilir veya iki, üst ve alt blok olarak ayrılabilir. Piston, biyel vs. içinde çalıştıkları gibi çevreler.

Yağ haznesi

Silindirin görülebilen diğer bazı parçaları şunlardır:

Krank mili sabitleme desteği.

Soğutucu devre geçişi.

silindir

Yağlama devresi geçişleri

Yardımcı ekipman desteği.

Silindir başlı cıvatalar için dişli delik

2. Piston

Piston, ısı enerjisini mekanik işe dönüştürmek için bir silindirdeki patlama nedeniyle gazı sıkıştırmak için yukarı ve aşağı doğru hareket eden mekanik bir cihazdır.

  • Bir piston, ısı dönüştürme işleminin devamı için döngüsel bir süreç izler. süreç üç şekilde gerçekleştirilir:
  • Yararlı iş için silindir içindeki gaza ısı sağlanması
  • Gazın kolayca sıkıştırılabilmesi için basıncı azaltmak için silindirden ısının uzaklaştırılması.
  • Piston ilk durumundayken, çevrimi tekrar gerçekleştirmeye hazır olduğunda iş uygulamak.

İçten yanmalı motorlarda pistonun görevleri

Pistonlar, buji ateşlemeli benzinli motor ve sıkıştırma ateşlemeli dizel motor dahil olmak üzere bir otomobil motorunda hayati bir rol oynar. Bu iki içten yanmalı motor işlemi farklıdır ancak işlemleri için piston kullanırlar. Otomobil motorundaki pistonun işlevleri aşağıdadır:

  • Pistonun ana işlevi, silindirdeki küçük bir gaz patlamasının kuvvet çıkışını bir krank miline aktarmaktır. Bu, bir volana dönme momentumu sağlar.
  • Gazların sıkıştırılabilmesi için ileri doğru hareket eder ve geriye doğru hareket için patlama meydana gelebilir.
  • Piston, piston pimi adı verilen bir pim içerir, odadaki gazın kaçmasını sağlar.
  • Pistonun tabanına takılan bir biyel, mekanik işin aktarılmasını sağlar.
  • Pistonlar, yanma çevrimi süresi içinde hava-yakıt karışımının taşınmasına yardımcı olur.
  • Pistonlar, yağ kontrol halkasını kullanarak silindir duvarlarındaki yağ akışının kontrolüne yardımcı olur.


Pistonların ana parçaları ve görevleri

Pistonun ana parçalarının açıklamaları aşağıdadır:

Piston eteği: Bir piston eteği, bir pistonun yuvarlak kısmına tutturulmuş silindirik bir malzemedir. Aşınmalara ve kendi kendini yağlama özelliklerine direnmek için genellikle dökme demirden yapılır. Etek üzerinde, piston segmanlarının mükemmel şekilde oturmasını sağlayan oluklar vardır. Piston eteğinin işlevi, silindiri yukarı ve aşağı hareket ettirmektir.

Segmanlar: Piston segmanları, pistonun bir girinti alanına monte edilen ayrık segman parçalarıdır. Bir motorda genellikle üç piston segmanı bulunur. Bazen motor tipine bağlı olarak halka tek olabilir.

Piston yatakları: Yataklar, hareketin etkinliğine yardımcı olan harika piston parçalarıdır. Pivot dönüşün gerçekleştiği noktalarda bulunur. Bu rulmanlar genellikle bu noktaların deliklerine uyan yarım daire biçimli metal parçalardır.

Piston pimi: Piston pimi, bir bilek pimi veya gudgeon pimi olarak da bilinen bir piston parçasıdır. Bu pim, etek bölümündeki içi boş veya dolu mildir. Bu pim üzerinde, piston segman burcunda tutulan bir piston kolu vardır. Piston piminin işlevi, pistonun düzgün çalışabilmesi için yatak desteği sunmaktır.

Piston başı: Pistonun bu kısmı, üst yüzey olan taç veya kubbe olarak da bilinir. Yanma gazlarıyla temas eden ve son derece yüksek bir sıcaklık yaşamasını sağlayan kısımdır. Pistonun işlevi, genleşen gazın basınçlarını, sıcaklıklarını ve diğer streslerini almaktır.

Bağlantı çubuğu cıvatası: Geride bırakılamayan bir diğer piston parçası da bijon cıvatasıdır. Çubuğu krank miline monte etmek için kullanılır. Rot civatalarının alt ucunda bir rot başlığı ve yatak bulunmaktadır. Daha sonra bileşenleri cıvata ile birlikte kilitlemek için bir somun kullanılır.

Bağlantı Çubuğu: Bir biyel kolu, çoğu zaman biyel veya rot olarak kısaltılan pistonun ana parçalarından biridir. Pistonu motorun krank miline bağlar ve pistonun hazne içinde hareket etmesini sağlar. Bileşen, mekanik zorlamaya dayanacak şekilde tasarlanmıştır, bu yüzden yeterince sağlamdır. Piston parçaları dövme ve bazen de döküm işleminden yapılır.

Piston çeşitleri

Aşağıda üç tip piston bulunmaktadır:

Çanak pistonlar: Bir çanak piston, dış kenarları hafifçe kıvrılan bir plaka şeklindedir. Mühendislere daha az sorun vermenin yanı sıra kolay ve basittir. Genellikle yüksek kaldırma eksantrik mili veya yüksek sıkıştırma oranı gerektirmeyen güçlendirilmiş uygulamalarda kullanılır.

Düz tepeli pistonlar: Düz tepeli piston tipi düz bir tepeye sahiptir. En az miktarda yüzey alanına sahiptir ve en fazla kuvveti yaratma şansı verir. Verimli yanma yaratmak için mükemmeldir.

Düz tepeli pistonlar, haznede yüksek bir patlama yaratır, ancak daha küçük yanma odaları için sıkıştırma çok fazla olabilir.

Kubbeli pistonlar: Çanak piston kavramı, çanak tipinin tam tersidir. Pistonun üst kısmında kalan yüzey alanını arttırmak için ortadaki kabarcık. Daha fazla yüzey alanı daha az sıkıştırma anlamına gelirken, daha fazla sıkıştırma daha fazla kuvvet yaratıldığını gösterir.

Yanma odasının kaldırabileceği bir üst sınırı vardır, bu nedenle sıkıştırma oranını azaltmak, motorun bozulmasını önlemek için en iyi seçenektir.

3 Krank Mili

Krank mili , pistonun ileri geri hareketini dönme hareketine dönüştüren dönen bir mildir . Bu tür bir işlemi gerçekleştirmek için içten yanmalı motorlarda yaygın olarak kullanılır. Krank milleri, bağlantı çubuklarının bağlı olduğu bir dizi krank ve krank piminden oluşur.

En az bir şaftlı bir krank mili, motor bloğu içinde döner. Ana yatakları kullanarak döner. Krank pimleri, çubuk yatakları kullanılarak bağlantı çubukları içinde döner.

Krank Mili Fonksiyonları

Krank millerinin işlevleri, çok silindirli geniş motorlara daha yumuşak bir sürüş sağlamaktır. Pistonların dönme hareketine dönüşen lineer hareketi.

Yakıt-hava karışımının yanması ile güç üretilir. Bu güç, krank milinin dönme hareketine dönüştürülür. Pistonların lineer hareketi biyel vasıtasıyla torka dönüştürülür. Daha sonra volana geçilir

Krank milinin mili, motoru yağla besleyen bazı deliklerle delinmiştir. Bu yağ hareketi yumuşatır. Karşı ağırlıklar, çerçevenin ayarlanmasına ve biyel kolunun ağırlığına yardımcı olur.

Krank milleri, işlem sırasında bir miktar yüke dayandığından yük taşıma işlevi de görür. Yüklerden biri şiddetli eğilme ve burulma gerilimidir.

Krank milinin dönme hareketi sürekli olarak hızlandırılıp yavaşlatıldığından, burulma titreşiminden kaynaklanan ilave yükler eklenir. Rulmanlar ayrıca yüksek derecede aşınmaya maruz kalır.

Krank milinin bileşen parçaları şunları içerir:

Ana muylular , ana yatakları taşır ve milin dönme eksenini bildirir.

Krank pimleri , bağlantı çubuğunun kendisine bağlanmasına izin verir.

Krank ağları , krank pimlerini ana muylulara bağlar.

Karşı ağırlıklar dengeleme sağlar ve ağlara monte edilir.

Krank milinin tasarımı, motorun ateşleme kabiliyetine ve silindir sayısına bağlıdır. Ayrıca motorun tasarımı, krank mili yatak sayısı ve strok boyutu ile belirlenir.

Krank Millerinin Bileşeni

Krank Mili Yağlama

Çalışma mekanizması iki metal parçanın soyulmasını içerdiğinden, yağlama motorun verimliliğinde önemli bir rol oynar. Krank milinde gereksiz aşınmanın önlenmesi, ana muylular ve çubuk muylularının her ikisi de bir yağ tabakası üzerinde hareket eder. Bu yağ filmi, yatak yüzeyine oturur.

Yağ, motor bloğundan yağ galerileri aracılığıyla ana yatağa beslenir. Her bir krank mili eyerine yol açar ve yatak kovanındaki eşleşen delik, muyluya giden yağı toplar.

Krank mili nasıl çalışır?

Krank milinin çalışması oldukça ilginç ve kolaydır. Ana muylunun merkezi ile krank mili piminin merkezi arasında bir mesafe vardır. Bu mesafe, krank yarıçapı veya krank atımı olarak bilinir. Ölçümü, krank mili dönerken piston hareket aralığını belirler.

4.Eksantrik Mili

Eksantrik mili, silindir sırası boyunca uzanan silindirik çubuktan oluşur. Bu eksantrik mili çalışması, uzunluğu boyunca çok sayıda kam ile sağlanır. Her valf için bir lob. Bu loblar valfi üzerlerine basarak açmaya zorlar.

Valf kapanması için bazı ara mekanizmalar kullanılır. Eksantrik mili dönerken, valfi kapatmak için yerlerine yerleştirilmiş yaylar vardır. Bu, loblar, valf tamamen açıkken itme çubuğu üzerindeki en yüksek noktasına ulaştığında olur. Yay, valfi geri çekerek valfin kapanmasına neden olur.

Bu eksantrik milinin çalışma prensibi modern araçlarda farklıdır.

Modern içten yanmalı motor, çalışırken eksantrik milini işe yaramaz buluyor. Kalibrasyonları, odaya giren hava-yakıt karışımının miktarını kontrol eder. Bu hava-yakıt tam olarak girer. Yanma sonrasında egzoz gazı hazneden çıkar ve bir sonraki karışıma yol açar.

Bu tasarım sadece motor verimini ve çalışmasını etkilemez. Valflerin açılıp kapanması için motor pistonunun hareketinin mükemmel bir şekilde senkronize olduğu varsayılmaktadır. Aracın performansı üzerinde ciddi bir etkisi vardır.

Eksantrik milleri, zamanlamasını ve dönmesini sağlamak için bir triger kayışı veya zincir aracılığıyla bağlanır. Silindir içindeki pistonları doğrudan hareket ettirir. Eksantrik mili loblarının çalışma tasarımı, valflerin açılıp kapanma hızını da kontrol eder. Bu nedenle, modern motorlarda eksantrik milinin çalışma prensibi budur.

Eksantrik milinin ana parçaları

Aşağıda ana eksantrik mili parçaları bulunmaktadır:

Ana Günlükler : Eksantrik mili tarafından üretilen güç, sabit bir dönüşten gelir. Muyluların işlevi, motor bölmesinin etrafında dönerken eksantrik milini yerinde tutmaktır.

Loblar : Spinler olarak, loblar piston hareketi ile birlikte döner. Lobların işlevleri, emme ve egzoz gazları için valfi açıp kapatmaktır. Kam loblarının hızı motor hızlarına bağlıdır.

Uçlar : Kamın ön ucu, krank miline bağlanacak kayışı taşımak üzere tasarlanmıştır. Kamın arka ucu, motorun dağıtıcısını özel bir dişli ile döndürür. Ateşleme zamanlaması, bu parça ile motorun geri kalanıyla uyumludur.

Rulmanlar : Ana muylularla bağlantılı olarak monte edilir. Motor arızalandığında eksantrik milinin motor bloğuna zarar vermesini önlemeye yardımcı olur. Rulmanlar, eksantrik milinin dönüşünün kesintisiz kalmasına yardımcı olur.

5.Bağlantı çubuğu

Bu motor parçaları, pistonu krank miline bağlamak için sağlanmıştır. Daha önce de belirtildiği gibi, pistonun doğrusal hareketini krankın dönme hareketine dönüştürür. Uç parçalarından biri, aynı zamanda bir mafsal pimi ve bilek pimi olarak da bilinen bir piston pimi aracılığıyla pistona bağlanmıştır. Başka bir uç, büyük uç olarak adlandırılan üst ve alt yatak kapaklarını tutmak için cıvatalar kullanılarak krank pimi muylusuna takılır.

Yatak, büyük uç biyel kolu tarafından krank muylusuna yerleştirilmiş iki yarım kabuk şeklindedir. Her iki uç da bir açıyla dönebilmek için sabit bir şekilde sabitlenmemiştir. Bu nedenle, her iki uç da sürekli hareket halindedir ve pistonun basıncından büyük bir baskı altındadır.

Biyel kolu genellikle dövme çelikten ve bazen hafif ve yüksek darbe emme kabiliyetine öncelik verildiğinde alüminyum alaşımdan yapılır. Biyel kolu, arızaya meyilli hassas bir parça olduğu için yüksek derecede hassasiyetle üretilmiştir.

6. Külbütör

Bu içten yanmalı motor parçası, kam veya krank milinin dönme hareketini bir itici/mandal aracılığıyla ilettiği ve bunu valf gövdesinin doğrusal hareketine dönüştürerek valf kafasının bastırılmasına yardımcı olduğu için önemli bir rol oynar.

Külbütör kafası, hafif ve orta hizmet motorları için çelik damgalamalardan yapılırken, ağır hizmet dizel motor külbütör başlığı, daha fazla güç ve sertlik sağladığı için dökme demir ve dövme karbon çeliğinden yapılmıştır. Külbütör kolları, silindir kafasındaki sabit bir pivot çubuk etrafında salınır.

7. Karter

Bu içten yanmalı motor bileşenleri, krankı döndüren yatakları içeren silindir bloğunun altında bulunur. Bu ana yatak, içinde yeterli yağ beslemesi bulunan kaymalı bir yataktır. Dört silindirli sıralı benzinli motorlarda, karterde her iki uçta bir ve ortada birer adet olmak üzere üç yatak bulunurken, dizel motorlarda her iki uçta ve her silindir arasında birer tane olmak üzere beş ana yatak bulunur.

8. Karter, silindir bloğunun yapımında kullanılan aynı malzeme olan dökme demir ve alüminyumdan yapılmıştır. Bir karter, iç mekanizmasını toz, kir ve diğer bazı malzemelerden korumaya yardımcı olduğu için motora birçok amaca hizmet eder. Aynı zamanda krank milini ve biyel kolunu saran, yağı ve havayı tutan mahfaza görevi görür.

9.Yağ pompası ve karter :

Yağ pompasının işlevi, uygun yağlama, temizleme ve soğutma için yağı motorun çeşitli bölümlerine pompalamaktır. Motordaki yağ pompası, krank mili dişlisi tarafından tahrik edilir. Yağ, sistemin yağlanmasına ve soğutulmasına yardımcı olan motor bileşenlerinin çeşitli bölümlerine basınçlandırılır.

Yağ karteri, yağı tutan bir hazne içeren depolama görevi görür. Yağ, yağ pompası tarafından karterden, pislik ve kirin motora girmesini engelleyen bir tel örgü süzgeçten kaldırılır. Yağ filtresi ve yağ soğutucusu, yağın motor parçalarına dağıtılmadan önce geçmesine izin verir. Yağ, işini yaptıktan sonra yağ karterine geri döner.

10. Silindir kafası :

Bu motor parçaları, silindir bloğu, valf, külbütör ve ateşleme elemanı için bir kapak görevi görür. Ara conta ile silindir bloğuna cıvatalanır.

Silindir kapağı, hafif parça gerektiğinde ve ısıyı dökme demirden daha hızlı ilettiği için dökme demirden ve bazen alüminyum alaşımından yapılır.

Üstten eksantrik mili motorunda, eksantrik mili, valf mekanizması için itme çubuğu düzenlemesi olmadan kafaya yerleştirilir. Giriş, egzoz portları ve yanma odası gibi diğer bazı parçalar da silindirin altında boşluğa sahiptir ve bu da onu bütün bir motor bileşeni haline getirir.

Aranızın bu parçalarında herhangi bir tamir ve onarım gerektiren problemi varsa doğru fiyat üzerinden  motor tamir ustasına ulaşabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.