Kapı Model ve Özellikleri

İç kapı seçerken nelere dikkat etmek gerekir? İç kapı model ve özellikleri Dış kapı diğer kapı modelleri, Çelik kapı taktırırken dikkat edilmesi gerekenler, Kapı model ve özellikleri, Kapı Boya ve Teknikleri

Yeni bir ev için veya mevcut evinizdeki kapıları mı yenileceksiniz. Bir kapının ev ve odanın stilini ne kadar etkileyeceğini bir düşünün. Doğru seçilmiş kapılar, bir stil yaratmanın yanında evinizin akışında ve işlevinde önemli bir rol oynar. Kapı almayı veya yenilemeyi düşünüyorsanız yazımızı inceleyerek kapı model ve özellikleri hakkında fikir oluşturabilirsiniz.

İç Kapı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ? 

Unutmayın kapılar uzun kullanım için yapılmaktadır. Sürekli değiştirmek size  maddi anlamda külfetli olacaktır. Bu nedenle seçeceğiniz kapı modelinde şu noktalara dikkat etmek gerekir.

-Öncelikle kapılar için ne kadar bütçeniz var, onu mutlaka belirleyin.

- Kullanacağınız kapılar mutlaka kaliteli ve dayanaklı olmalıdır. MDF tabakası kalın, menteşe ve kilit sistemleri iyi kapılar dayanıklıdır.

- Malzeme ,renk ve doku uyumu evde kullanılan, parke, seramik ve duvar boyaları gibi ürünlere uyumlu olmalıdır. 

-Antre gibi alanlarda pencere yoksa veya ışığı çok az alıyorsa camlı modelleri tercih edin.

-Odalar için doğru kapı ebatlarını seçin. Salon gibi bir odaya eğer yeriniz varsa yavru kapılı veya çift kanatlı kapıları tercih edebilirsiniz. Bu tarz kapılar odanın daha ferah durmasını sağlayacaktır. Banyo veya küçük odalar için daha dar kapıları tercih edin. 

- Kapı alacağınız firma güvenilir ve garanti veren bir firma olmalı.

İç Kapı Modelleri ve Özellikleri

İç kapılar, evinizin genel görünümü tamamlar. Öncelikle mekan içerisindeki alanları böler ve ev içerisindeki oluşan gürültüyü önler. İç kapı seçerken malzeme, kaplama ve boyut gibi özellikleri göz önünde bulundurmak gerekir.

1. Lake Kapı;  Lake kapılar, şıklığı, kalitesi ve renginin parlaklığıyla daha modern ve fonksiyonel  tercihler arasındadır. Parlak ve pürüzsüz bir yüzeyi olması sayesinde temizliği çok kolaydır. Darbelere karşı dayanaklıdır. Camlı, camsız, tek kanat veya çift kanat gibi isteğe göre çeşitleri bulunabilir. Lake kapıların temizliğinde kimyasal ürünler kullanılmamalıdır, nemli bir bezle silinmelidir. 

2.Ahşap Kaplama Kapı; Ahşap kaplama kapılar, geçmişten günümüze tercih edilen kapı türüdür. Ağaç yüzeylerinin MDF üzerine yapıştırılarak ve cila işlemi uygulanarak yapılır. Ahşap kaplama kapılarda boya uygulanmaz. Bu da evinizdeki mobilyalara uyum sağlaması için önemli bir noktadır. Darbelere karşı dayanıklıdır. Güneş ışınlarından etkilenmez. Temizliği kolay ve kullanım ömrü uzundur.

3 Laminat Kapı; Laminat kapıların en önemli özelliği ses ve ısı yalıtımıdır. Köknar ağacından elde edilir. Ağaç yüksek basınçla preslenir  üzerine desen ve renk uygulaması yapılır. Yüksek basınçta işlem gördüğü için darbe ve çizilmelere oldukça dayanıklıdır. İstenilen renkte yapılabilir. Ateşten yüksek derece etkilenmez.

4 Amerikan  Kapı;  Amerikan kapılar, köknar, çam ve ladin ağaçlarından elde edilir. Kolay temizlenir ve toz tutmayan bir yapısı vardır. Hem içe hem dışa doğru açılabilir. Renk skalası fazladır. Seri üretim yapıldığı için diğer kapılara göre daha uygundur.

5 PVC Kapı; PVC kapılar, MDF kapı üzerine CNC teknolojisiyle kapıya desen ve renk verilip ısı ile birlikte PVC uygulanarak yapılır. Bu nedenle boya işlemi gerektirmez. Sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Bakımı ve temizliği son derece kolaydır. Nemli bir bezle temizlenebilir. Ses ve ısı yalıtımı içinde kullanılabilir. Suya dayanaklı yapısından dolayı genellikle banyo gibi alanlarda kullanılır. İçerisinde bulunan klor nedeniyle, kapı alev alırsa bir müdahale gerekmeden kendi kendine söner. Kolay kolay alev almaz. Şişme, kabarma, çizilme ve kırılma gibi durumlara dayanaklıdır.

6 Melamin Kapı; Melamin kapıların üretimi diğer kapı çeşitlerine göre daha zahmetli ve zordur. Bu nedenle diğer kapılara nispeten pahalı bir kapı modelidir. Çok

 fazla desen ve renk seçimine sahiptir. Güneşten etkilenmez, çizilmelere ve darbelere dayanaklıdır. Kolay temizlenebilir. Melamin kapıların kasaları kapılara göre daha özel bir maddeden yapılır. Ses yalıtımı yüksektir.

7 Membran Kapı; Membran kapıların en önemi özelliği nem ve sudan etkilenmemesidir. Kapı yapımdan boya kullanılmadığı için çizik gibi problem yaşatmaz, ve kapı renginde solma olmaz. Hijyeniktir ve üzerinde bakteri tutmaz.

Dış Kapı ve Diğer Kapı model ve Özellikleri

Evimize girerken bizi ve misafirlerimiz karşılayan ilk şey dış kapılarımızdır. Dış kapılar hem ilk girişte evimize estetik katar hem de güvenliğimizi sağlar. 

Apartman ve Bina Giriş Kapısı;  Bu kapılar genel olarak çelikten yapılır. Güvenli bir giriş kapısı için bu kapılara entegre olarak şifre ve alarm sistemi eklenmektedir. 

Apartman ve bina giriş kapılarında bazı özelliklere dikkat etmek gerekir. 

Kapının kalitesi ve güvenliğinden emin olmak için, TSE V CE sertifikalı olmasını gerekir. Birbirinden bağımsız alt ve üst kilit sistemi bulunmalıdır. Bu kilit sistemi kaliteli olmalıdır. Bina giriş özelliğine ve dekorasyonuna uygun bir kapı seçilmeli. Menteşe sistemi 4 eksenli bir şekilde ayarlanabilir olmalıdır.

Çelik Kapı; Çelik kapılar genel olarak dairemizin girişi için kullanılır. Daha dayanaklı ve güvenli bir çelik kapı için nelere dikkat etmek gerekir ?

Çelik kapıların kasa kalınlığı en az 2 mm olmalı.

DKP sac ile imal edilmelidir.

Sac boyasında kullanılan boya elektrostatik olmalıdır.

Kanat gövde sacı 1,5 veya 2 mm kalınlığında kanat gövde kalınlığı ise en az 8 cm olmalıdır.

Birden fazla kilit mekanizması bulunması gerekir ve kilit sistemi sabit millerle desteklenmelidir.

Krom menteşe kullanılmalı, contalar EPDM olmalı.

Dış ve iç aksesuarları paslanmaz krom olmalı.

Takılacağı alana göre imal edilmeli.

Düzgün bir şekilde montaj yapılmalıdır.

Kapı üzerinde bulunan dürbün yada gözetleme deliğinin görüş açısı geniş olmalıdır.

Sürgülü Kapı; Genel olarak evlerde iç mekan kapılarında tercih edilen ve yerden tasarruf sağlayan modeldir. Evlerde giyinme odası gibi alanlarda daha çok karşımıza çıkmaktadır. Sürgülü kapılarda kendi aralarında çeşitlendirilir.

 Ahşap sürgülü kapı : Ahşap yapılan kapılardır. Genel olarak evin salonu için kullanılır. Diğer sürgülü kapı modellerine göre fiyat açısından pahalıdır.

Cam sürgülü kapı: Cam sürgü kapılarda; düz cam, buzlu cam ve desenli cam gibi model seçenekleri bulunur. Penceresiz ve az ışık alan bölgeler için kullanılır.

Lake laminat sürgülü kapı: Daha sade ve düz alanlar için tercih edilebilir.

Amerikan sürgülü kapı: Daha dayanaklı ve hoş görünümü sebebiyle ilk tercih edilen modeller arasındadır.

PVC sürgülü kapı: Suya dayanaklı bir yapıya sahip olduğu için banyo ve tuvalet gibi alanlarda kullanılır.

Bir çok kapı modeli ve özelliği konusunda fikir sahibi olduk sanırım. Sizde yeni kapı yaptırmak veya mevcut kapınızı yenilemek, onarmak isterseniz buradan kapı tadilat ve tamirat ustalarına ulaşabilirsiniz.

Kapı Boya ve Teknikleri

Evinizi yenilemeyi veya boyamayı düşünüyorsunuz. Kapılarınız da biraz eskimiş ve yıpranmış olabilir. Kapıları yenisi ile değiştirmek biraz masraflı olabilir. Bu nedenle kapıları boyayarak yeni gibi yapabilirsiniz. Evde kapı boyama işlemi nasıl olur gelin göz atalım. 

Ev içerisindeki kapıları boyamak için 3 yöntem kullanılır.

1. Rulo ve fırça : Biraz yorucu ve zahmetli boyama tekniğidir.

2. Basınçlı tabanca : Basınçlı tabanca ile boyama tekniği hem sizi yormaz hem de zamandan tasarruf edersiniz. Basınçlı tabanca ile boyama yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta, tabanca ile kapı arasındaki mesafeyi iyi ayarlamak. Bir tarafta  tabancıyı daha yakın tutup diğer tarafta daha uzak tutmanız renk tonlarında değişiklik yaratabilir.

3. Daldırma yöntemi : Bu yöntem genel olarak profesyonel ustalar tarafından yapılmaktadır. Boyanacak kapı yerinden sökülür ve boya kalıplarının içerisinde daldırılır.

Kapı boyama işleminde başlamadan kapının boyaya hazırlanması gerekmektedir. Öncelikle kapının yüzeyinde hasar ve pütürdü varsa zımparalama işlemi yapmalısınız. Zımparalama işlemi boyanın kapıya daha iyi yapışmasını ve daha pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayacaktır. Kapı yüzeyini hafif nemli bir bezle silerseniz hem boyaması kolay olacaktır. Hem de kapı üzerinde oluşabilecek fırça ve rulo izlerini engellemiş olacaksınız. Boya seçimini de ne tür bir kapı boyanacağına göre seçilmelidir. 

Ahşap kapı boyama ;  Ahşap kapılar için doğru boyayı seçmek önemlidir. Genelde ahşap kapılar üzerinde cila veya vernik bulunur. Yüzeyde bulunan cila ve vernik mutlaka zımpara ile temizlenmelidir. Ve en az 3 kat boya uygulanmalıdır. Boya üzerine cila veya vernik atılmalıdır.

Amerikan kapı boyama ; Amerikan kapılar için en doğru boya seçeneği su bazlı boyalardır. Su bazlı boya kullanırsanız, Amerikan kapılarınızı rahatlıkla boyayabilirsiniz. Boyanın katı ise boyanan renge göre değişmektedir. Koyu renk kapıyı açık bir renge boyayacaksanız en az 3 kat yapılması gerekir.

Vernikli kapı boyama ;  Üzerinde vernik bulunan kapıların boyaması için verniklerin yüzeyden kaldırılması gerekir. Vernikli bir yüzeye ne kadar boya işlemi yapsanız da tutmayacaktır. 

Lake kapı boyama; Lake kapılar için Selülozik içerikli bir boya seçilmelidir. Lake kapı boyama işlemi için en uygun yöntem ise basınçlı tabanca kullanmaktadır. Lake kapılarda genel olarak fırça ve rulo izleri kalabilmektedir.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.