Kiralık ev tutarken nelere dikkat etmelidir?

Kiralık ev ararken bazı noktalara noktalara dikkat etmek gerekir. Ne kadar kiracı olsanız da uzun vadede kalacağınız kiralık bir daire ihtiyaçlarınızı karşılamalıdır. Taşınma süreçleri hem maddi hem de zaman kaybı olduğu için tutacağınız ev uzun süre oturacağınız bir ev olmalıdır.

Kiralık ev tutarken nelere dikkat etmelidir?

Kiralık ev ararken bazı noktalara noktalara dikkat etmek gerekir. Ne kadar kiracı olsanız da uzun vadede kalacağınız kiralık bir daire ihtiyaçlarınızı karşılamalıdır. Taşınma süreçleri hem maddi hem de zaman kaybı olduğu için tutacağınız ev uzun süre oturacağınız bir ev olmalıdır. Bu konuda da bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Şimdi bu noktalara değinelim.

-Öncelikle kendinize bir liste hazırlayın. Kiralık bir evden beklentileriniz neler. 

-Sizin için kira olarak vereceğiniz bütçe ne kadar. Bütçenizi iyi ayarlayıp, bütçenize uygun bir ev tutun. 

-Sizin için yeterli oda sayısı ve evin metrekaresi ne kadar buna iyi karar verin. Çünkü taşındıktan sonra evin büyüklüğü ve oda sayısı yeterli gelmezse bu sizin için bir problem yaratabilir. Eşyanızın fazlalığı ve evde yaşayan aile bireylerin sayısı ve özel yaşam alanlarını göz önünde bulundurun.

-Kiralayacağınız evin iş yerinize ve okula ulaşımı kolay olmalıdır. Her gün uzun bir yol çekmek ve her sabah trafikle uğraşmak insan psikolojik açıdan da etkiler. İş yeriniz veya okul konumu evinize ne kadar yakın olursa o sizin için o kadar iyi olacaktır.

-Evin bulunduğu konum da kişiden kişiye farklılık gösterir. Kalabalık, her yere ulaşımı kolay ve ana cadde üzerinde bir yerde yaşamak ne kadar iyi olsa da gürültü kirliği yönünden biraz can sıkısı olabilmektedir. Yani sakin bir yerde mi yoksa ana cadde üzerinde mi oturmak istediğinize emin olun.

-Kiralayacağınız ev içerisinde kaç tane banyo bulunmalı. Kalabalık ve ziyaretçileri fazla bir aile iseniz iki adet banyo bulunması her zaman iyidir. Bir adet banyo sizin için yeterli mi.

-Bir evin mutfağı ev için önemi bir alandır. Mutfakta bulunan depolama alanı ve tezgah uzunluğu sizin yeterli mi. Mutfak depolama alanı yani raflar ve çekmeceler yeterli sayısı olmadığından mutfak malzemelerini depolamak sıkıntı yaratacaktır.

-Deprem bölgesinde yaşıyorsanız kiralık evin yaşı ve depreme dayanaklılığı hayati önem taşımaktadır. Kiralık evin bulunduğu bina deprem yönetmenliğine uygun olup olmadığını kontrol edin.

-Ev gün ışığını yeteri kadar alıyor mu? Gün içerisinde gün ışığından ne kadar faydalanabilirsiniz? Evin içerisine gün ışığının girmesi hem sağlık açısından hem de elektrik faturası açısından önemli bir noktadır.

-Kiralayacağınız dairenin eskiden kalma aidat ve fatura borcu bulunuyor mu? Bunları da kontrol edin.

-Evin ısıtma sistemi sizin için uygun mu. Isıtma yönünden yeterince verimli mi ve ısıtma giderleri bütçeniz için uygun mu? Bu bilgileri komşulardan öğrenebilirsiniz.

-Ev içerisinde bulunan radyatör veya petek sayısı yeterli mi ?

-Toplu taşıma araçlarına ulaşım kolay mı?

- Sağlık hizmetlerine mesafesi ne kadar? Sağlık ocağı, aile hekimi gibi

-Aracınız varsa, aracınız için uygun park alanı bulunuyor mu?

-Kiralık evin bulunduğu bina güvenlik açısından nasıl? Eğer alt dairelerde bir ev düşünüyorsanız, pencerelerde yeterli güvenlik sağlanmış mı. Yangın merdiveni, güvenlik kamerası mevcut mu?

-Bina çevresinde çocuklarınız için park ve yeşil alan mevcut mu?

-Binada ısı ve ses yalıtımı var mı? Yeterli izolasyon yapılmış mı?

-Kiralık evin tavan be duvarlarında herhangi bir çatlak, kabarma, nem ve küf gibi sorunlar var mı?

-Evin balkonu var mı? Bazı kişiler için balkon olmazsa olmazdır.

-Ev içerisinde onarım ve yenileme gerektiren yerler var mı? Eğer bu tarz konular mevcut ise evi kiralamadan ev sahibi ile görüşün. 

-Taşınmadan evde inceleme yapın. Evle ilgili problemleri ev sahibiniz ile paylaşın. Çünkü daha sonra sıkıntı yaşayabilirsiniz.

-Sıfır bir daireye taşınacaksanız, Binanın abonmanlık işlemleri yapılmış mı? Elektrik tesisatında herhangi bir sıkıntı var mı ?

-Bina içerisinde asansör var mı? 

-Taşınmadan kira sözleşmesini mutlaka yapın. Kira sözleşmesindeki maddeleri inceleyin.

Yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak bir ev kiralarsanız, uzun bir süre yaşayacağınız bir daire tutmuş olursunuz ve ilerleyen zamanlarda karşılaşabileceğiniz problemleri ortadan kaldırmış olursunuz.


Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.