Oto Klima Çeşitleri ve Çalışma Şekli

Hepimiz genellikle sıcak ve nemli havalarda arabamızın havalandırmasından gelen soğuk havayı severiz. Arabanın kliması açıldığında, serin ve ferahlatıcı hava yayıldığında araç içinde bulunduğumuz vakitler kolay ve zevkli hale gelir.

Hepimiz genellikle sıcak ve nemli havalarda arabamızın havalandırmasından gelen soğuk havayı severiz. Arabanın kliması açıldığında, serin ve ferahlatıcı hava yayıldığında araç içinde bulunduğumuz vakitler kolay ve zevkli hale gelir. Aslında klimadan gelen soğuk hava sıcak havadan dönüştürülür. Sıcak havanın serin ve temiz havaya dönüşmesi için birden fazla adımdan geçmesi gerekir. Araçlarda oto klima AC ile ifade edilir ve araç da bulunan AC tuşuyla aktif edilir.

Peki neden oto klimalara ihtiyaç duyarız.

Yazlar genel olarak sıcak ve nemlidir bu nedenle araba kullanmak bir hayli zorlaşır. Böylece oto klima sistemi, araba içerisindeki havayı serin tutacaktır. Oto klima araç içindeki serinliği sadece korumakla kalmaz, aynı zamanda dışardaki kirli havayı filtreler. 

Oto Klima Birleşenleri 

Arabalardaki oto klima da bulunan ana bileşenler şunlardır.

Kompresör : Buharlı soğutucuyu sıvı bir soğutucuya dönüştürebilmesi için soğutucunun basıncını arttırır. Sıvı soğutucu, kondenserden genel hava akışını sağlar.

Kondenser: Yoğuşturucu, yoğuşmayı kontrol eden küçük bir cihazdır. Aracın sıcaklığını düşük veya yüksek olarak ayarlamak istediğinizde, kompresör tarafından gönderilen sıvı soğutucu, radyatör fanı veya ayrı bir fan tarafından sağlanan konveksiyon kuvvetiyle yüzleşmek zorundadır. Bu güç onu kontrol etmeye yardımcı olur.

Genişleme Subabı: Genleşme valfi, kondenser tarafından düşük sıcaklıkta sıvı soğutucu göndererek yüksek basıncın genişletilmesine yardımcı olur. Adından da anlaşılacağı gibi genleşmeyi kontrol eder ve basıncı azaltır. Soğutucu akışkanın evaporatöre gönderilmeden önceki tahliye basıncı.

Evaporatör: Oto klima menfezinin arkasına yerleştirilmiştir ve ısı eşanjörüne benzer. Arabadan ısıyı alır ve buhara dönüştürerek sıvı soğutucuya dönüştürür. Yolcu bölümündeki fan ile soğutmanın keyfini çıkarabilirsiniz

Orifis Tüpü: Orifis tüpü koni şeklindedir ve soğutucu akışında kısıtlama sağlar. Soğutucu akışkanın evaporatöre girmeden önce yüksek basınçlı sıvı soğutucu buharını dönüştürmesini sağlar.

Alıcı Kurutucu: Arabadaki güvenliği sağladığı için güvenlik mandalı olarak bilinir. Klimayı kullandığımızda bazen buharlar yerine kompresöre doğru sıvı akmaya başlar ve bu da kompresöre zarar verebilir. Böylece alıcı kurutucu, kalan sıvıyı buharlara dönüştürmek ve daha sonra sıkıştırma için göndermek için kompresör ve evaporatör arasına yerleştirilmiş olarak kullanılır.

Klima Hat İçi Filtre: Kirli havayı hapseder ve size temizlenmiş havayı verir.

Klima Soğutucu: Soğutucu akışkanın kaynama noktası düşüktür ve AC tarafından ısı değişim ortamı olarak kullanılır. Akışkan formdadır, bu nedenle sıcaklığı değiştirmek çok kolay hale gelir. Düşük sıcaklıklarda soğutucu gaz haline dönüşürken yüksek sıcaklıkta sıvı halde kalır.

Akümülatör: Akümülatör soğutucuyu tutar. Soğutucu madde torbasını içindeki nemi alarak kurutur ve ardından arabanın içinde dolaştırır.

Oto Klima Nasıl Çalışır ?

Oto klimanın bileşenlerini öğrendiğimize göre artık nasıl çalıştığına da öğrenebiliriz.

Klima çalışmasına Kompresör ile başlar. Soğutucu akışkanı sıkıştırır veya basınçlandırır ve gaz halindeki halinden sıvıya dönüştürür. Sıkıştırılmış sıvı soğutucu, kondansatörde bulunan belirli tüplerden geçmelidir. Burada dışarıdan gelen taze hava sıvı soğutucu akışkan ile temas eder. Kondenser yüksek sıcaklıkta bir sıvı içerir ve bu nedenle sıvı ile taze hava arasında bir sıcaklık eğimi vardır. Daha sonra ısı sıvıdan hareket eder ve hava ile karışır. Ardından, soğutucu akışkan alıcı kurutucuya veya akümülatöre geçer. Kurutucu, sistemi korurken daha soğuk bir soğutucunun oluşmasına yol açan havadaki ve soğutucudaki nemi giderir.  soğuk sıvı durumunda olan soğutucu, genleşme valfine veya delikli boruya akar. Bu işlem, genel sıvı basıncını azaltır ve buharlaştırıcıya hareket etmesine izin verir. Dönüştürülen soğutucu akışkan daha sonra evaporatöre hareket edecektir. Arabadan gelen hava evaporatöre çekilecek ve evaporatör çekirdeğinin içine girecektir. Şimdiye kadar, soğutucu akışkan sıcaklığı daha soğuktur ve dışarıdaki ısıyı soğuk havaya dönüştürebilir. Yolcu koltuğunun yanındaki fanlar, soğuk havanın havalandırma deliklerinden üflenmesine yardımcı olur ve otomobilin sıcaklığını düşürür. Klima sistemindeki sıvı soğutucu akışkan çalıştıktan sonra ısındıkça tekrar gaz haline geçer. Bu sıcak ve düşük basınçlı gaz halindeki soğutucu akışkan tekrar sirküle olur ve kompresöre geri döner. Yeni döngü bu şekilde gerçekleşir ve serin, kuru ve temiz hava alırsınız.

Oto Klima Türleri

1. Orifis Tüp ve Akümülatör Sistemi: Orifis Tüpü ve Akümülatör sistemi, evaporatörden önce orifis tüpü ve kompresörden önce akümülatör ile birlikte gelir. Orifis Tüpü, soğutucu akışını kontrol eder ve evaporatöre girmeden önce düşük basınçlı buğuyu kontrol eder. Oysa akümülatör soğutucuyu tutar ve hasarı kontrol etmek için içindeki nemi giderir. 

2.Genleşme Valfi ve Alıcı-kurutucu Sistemi: Genleşme valfi ve alıcı-kurutucu sistemi, evaporatör çekirdeğinden önce bir genleşme valfi ve kondenser ile hat içi filtre kiti arasında alıcı-kurutucu ile birlikte gelir. Bu sistemdeki kurutucu nemi emer. Akümülatör gibi çalışır, ancak düşük basınç tarafında değil, yüksek basınç tarafında bulunur. Genleşme valfi her iki sistemde de aynı şekilde çalışır ve sıvıyı düşük basınçlı buğuya dönüştürmek için soğutucu akışını kısıtlar.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.