Parke Çeşit ve Özellikleri, Parke Temizliği

Herkes evinde şık ve rahat bir ortam yaratmak ister. Evde kullandığımız mobilya, perde, halı ve küçük objelerle bu şıklığı yakalamaya çalışırız. Ama aslında bu eşyaların ve eviniz havasını değiştirecek en önemli şey doğru parke seçimidir.

Herkes evinde şık ve rahat bir ortam yaratmak ister. Evde kullandığımız mobilya, perde, halı ve küçük objelerle bu şıklığı yakalamaya çalışırız. Ama aslında  bu eşyaların ve eviniz havasını değiştirecek en önemli şey doğru parke seçimidir.

Mobilya ve evinizin alanına göre yapacağınız parke seçimi ile istediğiniz görünümü elde edebilirisiniz. Peki doğru parke seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz. 

Öncelikle parke çeşitlerine bir göz atmak gerekir.

3 adet parke çeşidi vardır; Laminat parke, Lamine Parke ve Masif parke. 3 çeşit parkenin yanında çok fazla renk skalası bulunuyor.

Laminat Parke; Laminat Parkeler 4 katmandan oluşan yapay ve ahşap desenlerin preslenmesi sonucu elde edilir. Laminat parkelerde doğal ağaç kullanılmaz, Bu da ağaç kesimini engellemiş olur. Günümüzde hemen hemen her evde parke tercih edildiğinden, laminat parkeler sayesinde ne kadar ağaç kesilmesinin önüne geçildiğini bir düşünün.

Laminat parke 4 katmandan oluşur demiştik, en üst katman şeffaf, darbelere ve çiziklere dayanıklı şekilde yapılmaktadır. 2. katman renk ve tasarımı içeren desenli kağıtlardan oluşur.3. katman nem ve rutubete dayanıklı HDF dolgulu plakadan oluşur.4. katman en altta bulunan dengeleyici bir tabakadır.

Laminat Parke, lamine ve masif parkelere göre fiyat açısından daha uygundur. Fakat diğer iki parke çeşidine göre kullanım ömrü daha kısadır. 

Lamine Parke; Lamine parkeler genelde 3 katmandan ve doğal ahşap ürünlerden yapılmaktadır. Orta ve alt katman yumuşak, en üst katman daha sert ahşapların üst üste preslenerek birleşmesinden oluşur. 

Masif Parke; Masif parkeler tek katman ve tamamen doğal ahşaptan üretilmektedir. Daha uzun ömürlü ve daha dayanaklıdır. Doğal ağaçtan yapıldığı için en pahalı parkedir. Ve geri dönüşüm özelliği vardır. 

Lamine Parke mi Laminat Parke mi

Genelde parke seçimi yaparken Lamine parke mi Laminat parke mi diye düşünürüz. İki parke arasındaki farkları incelerseniz, seçiminizi daha kolay yapabilirsiniz.

Öncelikle yukarıda da değindiğimiz gibi Laminat Parke Lamine Parkeye göre fiyat açısından daha uygundur.

Lamine Parke doğal ahşaplardan oluşur, Laminat parke sentetiktir. MDF den oluşur.

Lamine Parke cila işlemi yapılarak yenilenebilir, Laminat Parkenin yıpranan alanları onarılmaz. Yıpranan parça yerine yenisi ile değiştirmek gerekir. Bu nedenle Lamine Parke daha uzun kullanım ömrü sağlamaktadır.

Hangi Renk Parke Seçmeliyim ?

Parke çeşidi konusunda kararımızı verdik. Şimdi en zor olan kısım renk seçimidir. Parkelerde yüzlerce renk skalası bulunduğundan karar vermek de bizi biraz zorlar. Tek tek renklere değinemeyeceğimiz için koyu ve açık renk parkeler üzerinden gideceğiz.

Koyu Renk Parke; Eğer parke yaptıracağınız alan büyük, geniş ve ışık alıyorsa ise koyu renkler tercih edebilirsiniz. Koyu renk parkeler alanı olduğundan biraz daha küçük gösterir. Koyu renk parke kullanılacak ise mobilyalarınız ve duvar renginiz mutlaka açık bir renk olması gerekiyor. Alanda 3 renk kullanmanız daha şık bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır. Koyu renk, boğucu ve iç karartıcı olur diye düşünürüz.  Fakat doğru alanda ve doğru mobilyalarla birleştiğinde  klas bir hava yaratacaktır.

Koyu tonlardaki parkeler tozu ve kiri çok fazla belli eder. En ufak bir çizilme oluşumda direkt göze çarpar.

Açık Renk Parke; Parke yaptıracağınız alan küçük ve ışık almıyorsa seçiniz mutlaka açık tonlarda olmalıdır. Açık tonlardaki parke seçimi evinizi daha geniş ve ferah gösterecektir. Açık renk parke kullanımında ister daha koyu mobilya ve aksesuar kulanın, ister açık tonda kullanın ortam her şekilde şık olacaktır. Ama dediğimiz gibi 3 ton renk kullanmanız görünüm açısından şık bir alan oluşturur.

Açık renk parkeler tozu hemen belli etmez ve temizlenmesi daha çok kolaydır.

Islak Zemin Parkesi( Suya Dayanaklı Parke)

Mutfak ve banyo gibi ıslak zeminlerde parkeden vazgeçemeyenler için, ıslak zemin parkeleri yardıma koşuyor.

Suya dayanaklı parkeler, her alanda kullanıma uygundur. Suya dayanaklı olmasının yanında, anti bakteriyel ve yanmaz bir dokuya sahiptir. Sorunsuz ve daha dayanaklı bir parke istiyorsanız, suya dayanaklı parkeleri tercih edebilirsiniz.

Islak zemin parkesi alırken mutlaka kaliteli bir markanın ürününü almakta fayda vardır. Suya dayanıklılık seviyesinde bilgi edinin ve uzun süreli garantisi olan ürünleri tercih edin.

! Parke seçimi yaparken, parkenin kalınlığını mutlaka göz önünde bulundurmanız da fayda vardır. Ne çeşit parkeye karar vermiş olursanız olun, mutlaka kalın parkelerin ömrünün daha uzun olacağını unutmayın.

Parke Temizliği

Parkelerin temizliğinde satın alacağınız parke ve ahşap zemin temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Parke temizliğinde kesinlikle fayans, mermer, yağ kir sökücü sprey ve çamaşır suyu gibi ürünler kullanmayın. Bu kıyasalar parkenizde aşınmaya neden olacak ve parkenin kullanım ömrünü azaltacaktır. Parkeleri silerken çok ıslak mop ve bez kullanmaktan kaçının. Çoğumuzun dikkat etmediği bu durum da parkelerde zamanla şişme meydana gelmektedir. Parke silme işlemine başlamadan mutlaka üzerindeki süpürme işlemi yapın. Elektrikli süpürgelin fırçalı ucunu kullanmayın. Bu fırçalar parça zeminde çizilmelere neden olabilir. 

Parke üzerine herhangi bir sıvı döküldüğü zaman anında müdahale edin. Tamamen kuruladığınızdan emin olun.

Evdeki ürünler ile parke temizliğini nasıl yaparım derseniz. Buyurun size bir kaç ipucu;

- Çıkarılması zor kirler yoksa sadece ılık su parkelerin temizliği için ideal bir yöntemdir.

-Evlerde genellikle kullanılan sıvı Arap sabununu ılık suya ekleyerek de silebilirsiniz.

-Parkenize oje, yapıştırıcı ve mürekkep gibi çıkması zor lekeler döküldüğünde, eşit miktarlarda alkol ve suyu karıştırıp silebilirsiniz. Üzerini tekrar duru suyla yıkanmış bezle ile silin ve kurulayın.

-Tabii ki temizlik konusunda her zaman yardımımıza koşan ve ilk akla gelen sirke. Suya koyacağınız bir miktar sirke, hem daha hijyenik bir temizlik sağlayacaktır. Hem de parkelerin parlamasına yardımcı olacaktır. Sirke kokusundan rahatsız olanlar, sirke su karışına uçucu yağ esanslarından damlatabilir. Sirkeyi su ile seyrekleştirmeden parke üzerine uygulama yapmayın.

-Bebek Şampuanı; suya bir miktar dökeceğiniz bebek şampuanı parkelerinizin pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır.


Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.