Su Kaçak ve Sızıntı Çözümleri

Evinizde, bir boruda, lavaboda, küvette veya su ile çalışan makinelerde bazen fark etmediğimiz sızıntılar olabilir. Bu da bazen mobilyalara, bazen duvar, tavan ve zemine ciddi zararlar verebilir.

Evinizde, bir boruda, lavaboda, küvette veya  su ile çalışan makinelerde bazen fark etmediğimiz sızıntılar olabilir. Bu da bazen mobilyalara, bazen duvar, tavan ve zemine ciddi zararlar verebilir. Su kaçak ve sızıntıları ne yazık ki, yeni evlerde bile oldukça yaygın bir sorundur.

Su kaçağını ve sızıntısını nasıl bulacağımızı bilmemiz gerekir Bu nedenle sızıntı olup olmadığını belirleme ve su tesisat sorununu çözebilmemiz için yerini nasıl belirleyeceğimiz konusunda birkaç tavsiye vermek istedik.

- Öncelikle su faturasını takip edin. 

Su kaçağı veya sızıntı varsa, aylık su faturaları her zamankinden yüksek gelebilir.

-Su sayacını izleyin

Bir kaçak ve sızıntıdan şüphe ediyorsanız, su sayacınız size bu konuda bilgi verebilir.

Evinizdeki tüm su musluklarını kapatın. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi eşyaların çalışmadığından emin olun.

Su sayacağını kontrol edin ve su sayacı üzerindeki sayıları not edebilir, fotoğrafını çekebilirsiniz. Bir saat bekleyin. Bu bir saat içerisinde kesinlikle su kullanmayın.

Bir saat sonra sayacı tekrar kontrol edin ve üzerindeki sayılarda bir değişim varsa kesinlikle su kaçağı mevcuttur.

Evde su ile çalışan makineleri, armatürleri ve lavabo borularını kontrol edin.

-Klozet testi

Genellikle klozette su sızıntısı çok fazla karşılaşılan bir olaydır. Ama bazen o kadar küçük bir miktarda sızıntı yapar ki fark etmemiz çok zordur. Bunun için; Bir şişe gıda boyası veya renkli herhangi bir sıvıyı klozetin su deposuna dökün. , en az yarım 20-30 dakika bekleyin. Eğer klozette su sızıntısı varsa klozet içerisinde renk değişikliği olacaktır.

Bazen çok ufak sızıntılar su sayacında kendini göstermeyebilir. Bunun için evinizdeki diğer ipuçlarına dikkat edin.

-Duvar da renk değişikliği;

 Eğer duvar ve tavan arkasındaki tesisatta bir su kaçağı varsa, duvarınızda genellikle sarımsı ve kahverengimsi bir renk oluşacaktır.

-Şişkin duvar kağıdı; 

Eğer duvar kağıdınızda bir şişme meydana gelmişse bu ya duvar kağıdının iyi yapışmadığı yada su kaçağı olduğunu gösterir. Eğer duvar kağıdında ıslaklık veya nem varsa su kaçağı kesindir.

-Damlayan ses; 

Bazı sızıntılar tamamen sessiz olsa da, bazı sızıntılardan damla sesi duyulabilir. Bu da size sızıntının nerde olduğu hakkında bilgi verecektir.

-Küf kokusu;

Zaman içerisinde fark edilmemiş su sızıntıları, nemli ve küflü bir ortam yaratır. Bazı durumlarda, duvar da siyah küf lekeleri fark edebilirsiniz. Ancak çoğu zaman, duvarın içinde görmediğimiz yerlerde de küf oluşabilir. Bu nedenle Küf kokusu size en büyük ipucu olabilir.

Eğer su kaçağı ve sızıntısından şüpheleniyorsanız ve kendiniz bu ipuçlarından kaynağı bulamadıysanız, hemen su kaçağı tespit uzmanlarına başvurunuz.

Eskiden su kaçaklarını bulmak için fayanslar kırılır ve bu da size maddi anlamda sıkıntı yaratırdı. Gelişen teknolojiler sayesinde artık kaçak su tespitleri su tesisatçıları tarafından  kırma işlemi olmadan yapılmaktadır.

Peki kırmadan su kaçak ve su sızıntı kaynağı nasıl bulunuyor.

Su kaçağı tespiti artık akustik dinleme cihazları veya kameralı sistemler ile yapılmaktadır. Sizin de evinizde su kaçağı ve su sızıntısı varsa buradan su kaçağı ustalarına ulaşabilirsiniz.

Evdeki Tıkanmış Su Çözümleri

Su kaçağın söz etmişken evde sıklıkla karşılaştığımız bir diğer sorun olan  Su tıkanıklığı problemine de  değilim istedik.

Bazen mutfaktaki lavabodan suyun çok az gittiği fark ederiz veya tamamen tıkanır. Bu genellikle lavaboya yağlı artık dökümünden kaynaklanır. Çünkü lavaboya dökülen yağ gidere yapışır ve bazı atıkların lavabodan gitmesine engel olur. Bu da zamanla lavabonun tıkanmasına neden olur. Veya lavaboya dökülen çay vb. gıda artıkları lavabonun tıkanmasına yol açar. Lavabodan gelen kötü kokular da yakın bir zaman da giderin tıkanacağının işareti olabilir.

Şimdi evdeki bu tıkanıklara nasıl çözüm bulabiliriz onlara değineceğiz.

Pompa ile Açma

Lavaboyu pompa ile açmak isterseniz mutlaka pompanın boyutuna dikkat edin. Kullandığınız pompa lavaboya uygun bir boyutta olmalıdır. Lavabo süzgecinden daha büyük bir pompa pek işe yaramayacaktır. Pompalama işlemi yaparken lavaboda su bulundurursanız, pompanın hava almasını engelmiş olacaksınız.

Karbonat ve Sirke

Karbonat ve sirke her zaman evde doğal temizlik çözümlerinden olmuştur. Bu süper ikili su tıkanıklığı konusunda da yardımımıza koşuyor.

Lavabonun süzgecine gelecek şekilde bir miktar karbonat dökün. Hemen ardından bir miktar sirkeyi boşaltın. Anında sirke ve karbonat tepkimeye başlayacaktır. Bu tepkime sonucu giderdeki atıklar yumuşayacaktır. 2 veya 3  dakika bekledikten sonra bol su akıtın. Lavabonun açıldığını görecekseniz. Eğer lavaboda tamamen bir açılma söz konusu değilse ama biraz açılma olmuşsa aynı işlemi tekrar deyin. Çünkü bir açılma bu işlemin işe yaradığının işaretidir.

Kaynayan Su

Eskiden beri kullanılan yöntem kaynamış su dur. Demlik veya su ısıtıcında mümkün olduğu kadar fazla su kaynatın. Kesinlikle kaynar suyun tamamını dökmeyin. Biraz kaynar su dökün  bekleyin tekrar dökün. Yavaş yavaş dökülen kaynamış su daha etkili olacaktır. Giderde bulunan yağ kalıntılarını temizlemek için biraz bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz.

Bükülmüş Tel

Gayet basit ve etkili bir yöntemdir. Ucunu kanca şeklini vereceğiniz ince bir teli dikkatli bir şekilde gidere doğru itin. Kullandığınız tel uzun olursa çok daha iyi olur. Çünkü tıkanıklığa neden olan atıklar giderin yakınında bulunmayabilir. Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta içeride bulanan atıkları daha fazla ileriye itmemeniz.

Tuz Ve Karbonat 

Yarım bardak sofra tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın ve gidere dökün. 20-30 dakika bekleyin ve kaynamış suyu yavaş yavaş boşaltın.

Boruların Temizlenmesi

Tıkanmış bir lavaboda aslında en etkili çözüm gider borularının temizlenmesidir. Zor bir işlem gibi görünse de aslında çok basittir.

Lavabonun altına boş bir kova veya leğen koymayı unutmayın. Gider borularını çıkarın ve boruların içini güzelce temizleyin. Genellikle tıkanık olan nokta giderin S noktasında oluşur. Borunun içerisini temizlerken eski bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz.

 Lavabo Açıcılar

Satın alacağınız lavabo açıcılar ile tıkanıklığı açabilirsiniz. Aldığınız lavabo açısının üzerindeki kullanma talimatına dikkat ediniz. Bunlar Kimyasal olduğu için kullanırken eldiven ve maske kullanımı ihmal etmeyin.

Tuvalet, Duşakabin ve Banyodaki gider tıkanıkları içinde yukarıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz. 

Tuvalette oluşan tıkanıklar genellikle; Beton harç kalıntıları, tuvalete kaçan sünger, temizlik bezi, tuvalet kağıdı, çocuk bezi, ped ve ıslak mendil gibi erimeyen atıklardan kaynaklanır. Bunlar için Pompa yöntemini kullanabilirsiniz.

Bir çoğumuz tıkanıklık açmak için tuz ruhuna başvururuz. Ama tuz ruhu giderde daha büyük sorunlara yol açtığını unutmamalıyız.

Eğer su tıkanıklığına bu işlemler çözüm olmadı ise, tıkanıklığın kaynağı muhtemelen  giderin çok daha ilerisinden kaynaklanmaktadır. Bunun içinde mutlaka su tıkanıklığıyla ilgili su ustasından yardım alabilirsiniz.

Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.