SUV Nedir ? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?

Engebeli arazide kullanıma uygun, diğer araçlara göre yolcu ve bagaj alımı yüksektir. SUV araçlar modellerine göre değişkenlik gösterir. Bazıları küçük, bazıları büyük ve lüks, bazıları ise spor modellerdedir.


SUV; Sports Utility Vehicle'ın kısaltmasıdır. Yerden yüksekte bulunan ve dört tekerden çekişli araç tipidir.

Engebeli arazide kullanıma uygun, diğer araçlara göre yolcu ve bagaj alımı yüksektir. SUV araçlar modellerine göre değişkenlik gösterir. Bazıları küçük, bazıları büyük ve lüks, bazıları ise spor modellerdedir. Tam bir aile arabası olarak görülmektedir.

Bu geniş yelpazede, SUV'ları birbirine bağlayan ve diğer araba türlerinden ayıran birkaç şey var. Hepsinde, onları bir sedan veya hatchback'ten daha yükseğe koyan süspansiyon var, çoğu nispeten uzun gövdelere sahip ve birçoğu dört tekerlekten çekişli olarak sunuluyor.

SUV ve Hatchback Araçlar arasında ne gibi farkalar vardır?

SUV araçlar Hatchback  araçlara göre daha yüksek süspansiyonlara sahiptir. Bu yükseklik size engebeli arazide daha rahat araç sürme ve daha yüksek de oturma imkanı sağlıyor. Yüksek oturuş Hatchback  ve sedan tarzı arabalara göre daha iyi görüş sağlamaktadır. 

SUV'ler ayrıca bir hatchback veya sedandan daha dik, kutu benzeri gövdelere sahip olma eğilimindedir, bu da size genellikle daha fazla yolcu ve bagaj alanı sağladığı anlamına gelir. Birçok büyük SUV'de yedi koltuk bulunurken, daha büyük hatchback'lerin veya arazilerin çoğunda yalnızca beş koltuk bulunur.

SUV ve Crossover arasındaki fark nedir?

'Çapraz' ve 'SUV' terimleri hemen hemen birbirinin yerine kullanılabilir. Bazı otomobil markaları ve bazı insanlar basitçe 'crossover' kelimesini tercih ediyor.

Crossover'ları SUV'lardan ayıran bir şey varsa o da crossover'ların genellikle biraz daha küçük ve alçak olması ve hatta dört tekerlekten çekişe sahip olma ihtimalinin daha düşük olmasıdır. Geçit olarak sınıflandırılan birçok otomobil dört tekerlekten çekiş ile mevcut değildir, oysa geleneksel SUV'lerde standart veya isteğe bağlı olarak bulunması muhtemeldir.

Neden SUV ?

SUV araçlar yukarıda da belirttiğimiz gibi daha geniş ve pratiktir. Yükseltilmiş süspansiyonları ve daha yüksek oturma konumları, hareket sorunları olan kişilerin erişimini kolaylaştırabilir ve çocuklarınızı çocuk koltuğuna oturtmak için eğilmeniz gerekmediği anlamına gelir. Pek çok insan daha yüksekte otururken elde ettiğiniz manzaradan hoşlanırken, birçoğu bir SUV'un sert görüntüsünü veya daha büyük, daha hacimli bir arabanın size verebileceği güvenlik hissini sever.

Bütün SUV modellerinde Dört Çeker Var Mı?

Genelde olarak küçük SUV modellerinde sadece önden çekiş vardır. Dört çeker modellerler fiyat olarak diğerlerine göre daha maliyetlidir.  Büyük model SUV araçlar genel olarak dört çeker olmaktadır.

Dört Çeker, motorun gücünü dört tekere birden gönderdiği anlamına gelir. Arazi şartlarında ve kaygan yollarda kullanımı daha kolaydır, size ekstra güvenlik ve güvence sağlar. Lastiklerin tutuşu daha iyidir. 

SUV ve 4x4 Farkı 

 4x4 ' terimi, dört tekerlekten çekişe atıfta bulunmanın başka bir yoludur. Bununla birlikte, şimdi SUV olarak adlandırılan araba türüne de uygulanıyordu. 'Off-roader' bu tür arabaları tanımlamak için kullanılan başka bir terimdi.

'4x4' ve 'SUV' terimleri aşağı yukarı aynı anlama gelir. Her ikisi de, geleneksel bir sedan veya hatchback'ten daha yüksek sürüş yüksekliğine ve daha hacimli bir şekle sahip bir arabaya atıfta bulunur. Ancak 'SUV' daha modern ve kapsayıcı bir tabirdir ve tüm 4x4'lerde dört tekerlekten çekiş bulunurken, yalnızca bazı modern SUV'lerde bulunur.

SUV Araçların Dezavatanları

SUV araçların ilk dezavantajı diğer birçok araçtan daha pahalı olmasıdır. Daha uzun ve ağır olan modellerin yakıt tüketimi de daha fazladır. Yani yakıt ve vergi açısından maliyetlidir.

Fakat günümüzde en iyi yakıt ekonomisini sağlayan birçok sayıda Hibrit SUV ve Elektrikli SUV modellerde vardır. 

DoğruFiyat.com üzerinden size uygun sıfır ve ikinci el SUV araçlara ulaşabilirsiniz. 


Diğer Bloglar..

Doğa Evleri

Doğa evi kurulurken nelere dikkat etmeliyiz? Son zamanlarda doğa evleri neden popüler hale geldi ?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Son zamanlarda sıfır bir araba satın almak çoğu insan için pek uygun görünmüyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Temperli Cam ve Özellikleri

Temperli Cam: Standart bir camın fırında yaklaşık 700c'lik eşit ve homojen bir sıcaklığa ısıtılması ve aniden soğutulması işlemidir. Temperli cam özellikleri

Isıcam Nedir ? Isı Camın Özellikleri Nelerdir ?

Isıcam, hava veya soy gazla doldurulmuştur bir boşlukla ayrılmış birden fazla bölmeye sahip bir camdır Isıcam çift cam olarak da bilinmektedir. Isıcamlar en yaygın kullanılan cam türüdür. Isı cam özellikleri.